Rosół z kaczki podany z uszkami z mięsem

Rosół z kaczki podany z uszkami z mięsem

Rosół z kaczki
Rosół z kaczki

Składniki dla 6 osób:
Duża porcja rosołowa z kaczki z szyjką i skrzydłami
3 spore marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
10 cm pora
cebula
kilka liści selera naciowego
1/4 pęczka natki pietruszki
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
8 ziaren pieprzu czarnego
łyżka ciemnego sosu sojowego
łyżka sosu rybnego
płaska łyżeczka „jarzynki”
płaska łyżeczka suszonego lubczyku
pieprz do smaku
natka pietruszki do przystrojenia i smaku

 

Przygotowanie: 
Do garnka wrzuć mięso z kaczki, wlej 3 litry wody i dorzuć liście laurowe, angielskie ziele i ziarna pieprzu. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Rosół ma tylko lekko mrugać. Po godzinie dodaj wyszorowaną marchew, pietruszkę, seler i pora. Cebulę opal na gazie albo specjalną opalarką i dorzuć do gara razem ze związaną bawełnianą nitką natką pietruszki i listkami selera naciowego. Gotuj kolejne 2 godziny. Na 15 minut przed końcem gotowania dorzuć suszony lubczyk, kostkę rosołową, „jarzynkę”, sos sojowy i sos rybny. Rosół podawaj z makaronem pierożkami lub uszkami. Posyp posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem. Rosół z kaczki jest gotowy. Smacznego :).

Rosół z kaczki
Rosół z kaczki

Pierogi i uszka

Dzisiaj postanowiliśmy zrobić rosół z kaczki, a to oczywiście dlatego, że w sklepie znaleźliśmy świeżutkie kacze porcje na rosół.  Ponieważ była to bardzo duża porcja, więc mogliśmy albo zamrozić część, albo ugotować kaczą zupę. Wybraliśmy drugie rozwiązanie. Początkowo chcieliśmy podać go z lanymi kluseczkami, ale ostatecznie wybraliśmy uszka (z zamrażalnika). Na uszka nie podaję przepisu, ponieważ robiłam je dość dawno i nie pamiętam dokładnie co dodawałam. W zamrażalniku naszej lodówki zawsze mamy w zapasie uszka i pierogi, które często dodajemy do zup. Poza tym jak nie ma za bardzo czasu na gotowanie, to zawsze można sięgnąć po zapasy i obiad gotowy. Oczywiście mięso z kaczki z rosołu też wykorzystałam, ale na co dowiesz się już wkrótce. Dzisiaj robi się już dość późno i wystarczy tego blogowania :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *