Rosół z kaczki i wołowiny

Rosół z kaczki i wołowiny

Rosół z kaczki i wołowiny

Składniki:
700 g porcji rosołowej z kaczki w tym skrzydełko
300 g szpondra wołowego
3 duże marchewki
3 średniej wielkości pietruszki
1/2 dużego pora
mały seler korzeniowy lub 1/2 większego
1/2 natki pietruszki
średnia cebula
4 liście laurowe
5 ziaren ziarna angielskiego
10 ziaren czarnego pieprzu
4 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki soli
płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
płaska łyżka suszonego lubczyku
czerwony lub kolorowy pieprz do smaku

Przygotowanie:
Mięso włóż do garnka i zalej zimną wodą (2,5 – 3 litry).
Zagotuj i zmniejsz ogień tak, by wywar był na pograniczu gotowania, ma tylko lekko mrugać.
Gotuj 3 godziny.
Cebulę opal na gazie lub specjalnym palnikiem.
Marchewki, pietruszki i selera obierz, a pora oczyść.
Wrzuć przygotowane warzywa do wywaru.
Dodaj liście laurowe, ziela angielskie, suszony lubczyk i ziarna czarnego pieprzu oraz sos sojowy.
Po godzinie wyjmij jedną marchewkę, dodasz ją potem do gotowego rosołu.
Gotuj jeszcze 30-40 minut.
Dopraw solą i pieprzem.
Natkę pietruszki w miarę drobno posiekaj.
Ugotuj makaron.
Na talerze rozkładaj makaron, dodaj odłożoną marchewkę drobniej pokrojoną.
Wlej rosół, posyp natką i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem lub roztartym w dłoniach czerwonym. Smacznego :).

Rosół z kaczki i wołowiny
Rosół z kaczki i wołowiny

My jako, że mieszkamy we dwoje oczywiście nie jesteśmy w stanie zjeść takiej ilości rosołu. Gotuję go tak dużo, ponieważ stanowi doskonałą bazę do przeróżnych zup czy sosów. Również kaszę kuskus zalewam rosołem. Rosół, który mi został przecedzam przez sito i przelewam do różnej wielkości plastikowych pojemników nadających się do mrożenia. Wykorzystuję do tego celu również pojemniki po lodach lub małe wiaderka po maśle klarowanym.
Rosół robię z bardzo różnych mięs, zazwyczaj jest ich 3, 4 rodzaje. Wszystkie moje rosoły łączy to, że zawsze bardzo długo się gotują, a właściwie mrugają na maleńkim ogniu. Podaję go nie tylko z makaronem, ale również z różnymi kluseczkami, ziemniakami, a nawet ryżami, czy kaszami. Zawsze smakuje świetnie, bo my Polacy, a przynajmniej większość z nas kochamy rosół :). Miłego dnia kochani.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *