Rassolnik w wersji wege

Rassolnik w wersji wege

Rassolnik w wersji wege

Składniki dla 4 osób:
150 g boczniaków
mała cebula
2 średnie marchewki
pietruszka
kawałek selera
4 łyżki kaszy pęczak
2 średniej wielkości ziemniaki
3 spore ogórki kiszone
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
2 ząbki czosnku
łyżka sosu sojowego
sól himalajska
pieprz czarny
łyżka masła klarowanego, a w wersji wegańskiej oleju roślinnego

Przygotowanie:
Oczyszczone boczniaki pokrój w paseczki.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
W garnku o grubym dnie rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.
Dodaj boczniaki, sos sojowy i podsmażaj często mieszając.
Marchew, pietruszkę i seler obierz. 
Marchewkę pokrój w półplasterki, a seler i pietruszkę w kostkę.
Dorzuć do grzybów i przesmażaj razem kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
Zalej litrem gorącej wody i dodaj pęczak.
Gdy pęczak będzie prawie ugotowany dodaj obrane i umyte ziemniaki pokrojone w małą kostkę.
Ogórki obierz ze skóry (możesz też nie obierać) i dwa zetrzyj na dużych oczkach tarki, a jednego pokrój w kosteczkę.
Dodaj do zupy.
Pomidora obierz posiekaj i wrzuć do zupy.
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i również dodaj do zupy.
Dopraw solą (ostrożnie, ogórki bywają bardzo słone) oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Udekoruj ziołami. Smacznego 🙂 

 

 

 

Rassolnik w wersji wege
Rassolnik w wersji wege

Rassolnik jest daniem kuchni rosyjskiej. Obecnie popularny jest również na Białorusi i Ukrainie. Od czasu do czasu przyrządzam tę zupę i zawsze zjadamy ze smakiem. Dzisiaj zrobiłam ją w wersji wegetariańskiej, a po zastąpieniu olejem masła, na którym smażyłam boczniaki otrzymamy wersję wegańską :). Zupa jest sycąca i bardzo zdrowa. W zupełności wystarczy za cały obiad. Można do niej podać pajdę świeżego chleba i nasyci nawet po dniu ciężkiej fizycznej pracy. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *