Pyszny bulion warzywny

Pyszny bulion warzywny z suszonymi grzybami

Pyszny bulion warzywny z suszonymi grzybami

Pyszny bulion warzywny z suszonymi grzybami

Składniki:
3 średniej wielkości marchewki
3 średniej wielkości pietruszki
1/2 dużego selera korzeniowego
łodyga selera naciowego
średnia cebula
por
3-4 suszone grzyby
3 żabki czosnku w łupinach
5-6 gałązek świeżego lubczyku lub łyżeczka suszonego
3 łyżki sosu sojowego
4 liście laurowe świeże lub suszone
10 ziaren czarnego pieprzu
1/3 łyżeczki soli, najlepiej ziołowej
4 ziarna ziela angielskiego
łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie:
Do sporego garnka wlej 1,5 l wody.
Marchewki, pietruszki, seler korzeniowy i naciowy obierz i wrzuć do wody.
Pora oczyść i dodaj do gara.
Cebulę opal nad gazem i dorzuć do pozostałych warzyw, dodaj również grzyby i czosnek (nie obieraj go).
Gdy woda z warzywami się zagotuje dodaj liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela oraz olej.
Gotuj na bardzo małym ogniu przez 3 godziny.
Dodaj liście lubczyku (jeśli używasz suszonego, to dodaj godzinę wcześniej).
Gotuj jeszcze 15 minut i dopraw sosem sojowym i w razie potrzeby solą.
Gotowy bulion przecedź przez sito. Smacznego :).

Pyszny bulion warzywny
Pyszny bulion warzywny

Pycha

Bulion z tego przepisu smakuje świetnie i z powodzeniem może zastąpić niedzielny rosół. Na pewno sporo osób czytających ten tekst kiwa teraz z powątpiewaniem głową i dlatego serdecznie tym bardziej polecam wypróbowanie tego przepisu. Ja najbardziej lubię ten bulion podany z uszkami lub pierożkami. Bardzo często wykorzystuję go również jako bazę do wszelakich zup oraz sosów. W moim zamrażalniku bulion jest zawsze, ponieważ ułatwia on i znacznie skraca czas przygotowania wielu potraw. Mam zamrożony w większych pojemnikach do wykorzystania do zup, jak i również w malutkich, które to używam do sosów. Naturalnie nie zawsze jest to bulion warzywny, bo jeszcze częściej robimy pyszny rosół mięsny, którego gotujemy duży gar i to co zostaje ląduje w zamrażarce. Można również bulion zamrażać w woreczkach do lodu, wówczas musi być jeszcze bardziej esencjonalny, dlatego gotujemy go z podwójną ilością warzyw, następnie studzimy i przelewamy do woreczków lub pojemników na lód. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *