Pożywna zupa z czerwoną soczewicą i komosą ryżową

Pożywna zupa z czerwoną soczewicą i komosą ryżową

Pożywna zupa z czerwoną soczewicą i komosą ryżową

Składniki dla 4 osób:
0,7 l bulionu warzywnego lub dowolnego mięsnego
1/2 średniej marchewki
2 łyżki czerwonej soczewicy
2 łyżki komosy ryżowej
10 strączków fasoli mamut lub 20 strączków fasolki szparagowej
1 biała papryka
2 spore dojrzałe pomidory
gałązka świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego
mała suszone papryczka chili – opcjonalnie
5 cm białej części pora
1/4 łyżeczki cukru
kopiasta łyżka ajwaru lub lutenicy
1/3 łyżeczki pasty sambal oelek lub innej ostrej pasty
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Bulion zagrzej.
Marchewkę obierz i pokrój w dość cienkie plasterki i wrzuć do bulionu.
Paprykę pokrój w niewielką kostkę, a pora w półplasterki.
Każdy strąk fasoli przekrój na 4 części.
Gdy marchewka zacznie mięknąć dodaj przygotowane warzywa.
Komosę ryżową i soczewicę wsyp na sito i bardzo dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą i dodaj do zupy.
Całość gotuj 15 minut.
W międzyczasie obierz ze skóry pomidory za pomocą specjalnego nożyka szczelinowego lub po prostu sparz je przelej zimną wodą i pokrój w małą kostkę.
Dodaj do zupy razem z lutenicą, sambal oelek, gałązką rozmarynu (jeśli dodajesz suszony rozmaryn, to wrzuć go razem z komosą i soczewicą) oraz pieprzem.
Ewentualnie dosmacz jeszcze solą. Smacznego 🙂

 

Pożywna zupa z czerwoną soczewicą
Pożywna zupa z czerwoną soczewicą

1 thought on “Pożywna zupa z czerwoną soczewicą i komosą ryżową”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *