Pożywna zupa z boczniaków oraz kurczaka

Pożywna zupa z boczniaków oraz kurczaka

Pożywna zupa z boczniaków oraz kurczaka

Pożywna zupa z boczniaków oraz kurczaka
Pożywna zupa z boczniaków oraz kurczaka

Składniki dla 4 osób:
300 g boczniaków
1/2 fileta z kurczaka
średnia cebula
spora marchewka
średnia pietruszka
10 cm pora
kawałek selera
pół łyżeczki „jarzynki”
pół kostki bulionu warzywnego
łyżka przyprawy do flaków
łyżeczka słodkiej papryki
3 suszone pomidory
łyżka sosu sojowego
pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
2 łyżeczki majeranku
ząbek czosnku
masło
olej kokosowy

Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę i selera pokrój w niewielkie słupki, boczniaki, filet z kurczaka i pomidory w paski, pora w półplasterki natomiast cebulę w piórka.

Pożywna zupa z boczniaków oraz kurczaka
Pożywna zupa z boczniaków oraz kurczaka

W rondlu z grubym dnem rozgrzej masło z dodatkiem oleju kokosowego i zeszklij cebulę. Teraz dodaj grzyby i filet, smaż razem około 5 minut i dorzuć pozostałe warzywa. Przykryj i smaż około 10 minut. Uzupełnij wrzątkiem do 1 litra, dodaj „jarzynkę”, majeranek, bulion warzywny w kostce, paprykę, przyprawę do flaków, pieprz oraz łyżkę sosu sojowego. Pod koniec gotowania dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Posyp świeżą kolendrą. Pożywna zupa z boczniaków oraz kurczaka jest gotowa. Smacznego 🙂

Pożywna zupa z boczniaków oraz kurczaka
J
eśli zaglądasz czasem na naszego bloga, to wiesz że zupy w naszym jadłospisie są bardzo ważne. Zjadamy je prawie codziennie. Zazwyczaj gdy piszę, że przepis jest dla 4 osób, to oznacza że jemy tą samą potrawę przez dwa dni, dotyczy to głównie właśnie zup. Boczniaki weszły do naszego jadłospisu na stałe od jakiegoś roku. Na blogu będą się pojawiały od czasu do czasu wpisy z boczniakami w roli głównej, bądź drugoplanowej. Zupa, którą dzisiaj jedliśmy jest dość  znana. Zazwyczaj nie podaje się jej z kurczakiem, wtedy jest uznawana za  wegetariańskie flaczki. 


Boczniaki przeważnie rosną na martwym drewnie, czasami jednak pasożytują na, żywych drzewach najczęściej jednak uszkodzonych, okaleczonych. W 1951 roku Henryk Orłoś nadał polską nazwę tego grzyba – boczniak ostrygowaty, znany jest także jako bedłka ostrygowata, bocznotrzonowiec ostrygokształtny i przyuszek ostrygowaty (Wikipedia).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *