Pomidorówka z czarną fasolką i papryką

Pomidorówka z czarną fasolką i papryką

Pomidorówka z czarną fasolką i papryką

Składniki dla 4 osób:
mała porcja rosołowa z kurczaka bez skóry
2 marchewki
średnia pietruszka
kawałek selera
7 cm pora
kostka warzywna
2 łyżeczki łagodnego ajwaru
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
3 gałązki świeżej bazylii
3 gałązki świeżego majeranku
3 gałązki świeżego tymianku
łyżeczka przyprawy do zupy pomidorowej
1/2 puszki krojonych pomidorów
puszka czarnej fasoli
świeży pomidor
1/2 świeżej żółtej papryki
100 ml mleczka kokosowego
opcjonalnie płatki chili

 

Przygotowanie:
Porcję rosołową zalej litrem wody i gotuj. Marchewki, pietruszkę i seler obierz i umyj dorzuć do garnka razem z wyczyszczonym porem. Gdy warzywa będą półmiękkie dorzuć pokrojoną w średnią kostkę paprykę oraz kostkę rosołową, przyprawę do zupy pomidorowej i ajwar. Gotuj do miękkości mięsa i warzyw.Wyciągnij z zupy porcję rosołową i warzywa oprócz papryki. Marchew pokrój grubo, pozostałe warzywa zużyj do czegoś innego lub wyrzuć. Swieży majeranek i tymianek zwiąż nitką bawełnianą i dodaj do zupy. Pomidora sparz, obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do zupy razem z pomidorami z puszki. Fasolkę przełóż na sito i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Gdy pomidory w zupie się trochę rozpadną dodaj fasolkę i mleczko kokosowe oraz pokrojoną marchew. Listki bazylii odrywaj od łodyg pokrój nożem ceramicznym albo rozerwij na mniejsze kawałki. Rozlej na talerze posyp świeżą bazylią oraz świeżo zmielonymi płatkami chili. Smacznego :).

Pomidorówka
Pomidorówka

Większość ludzi jest fanami tradycyjnej zupy pomidorowej, my takową również robimy, ale od czasu do czasu pozwalamy sobie na różne wariacje na jej temat. I jak dotąd wszystkie wariacje udają nam się. Lubimy urozmaicenie i rzadko się zdarza żebyśmy powtarzali jakieś danie w ciągu 2-3 miesięcy. Wyjątek stanowi tu rosół :). Świeży pomidor nie musi być dodany do tej zupy, ja go dorzuciłam ponieważ mamy akurat ich nadmiar w domu i boję się że nie damy rady zjeść wszystkich. Zamiast śmietany dodałam mleczko kokosowe, ponieważ staramy się ograniczać kalorie w posiłkach. Również z tego powodu dodałam porcję rosołową bez skóry :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *