Pikantna zupa z chorizo i czerwoną soczewicą

Pikantna zupa z chorizo i czerwoną soczewicą

Pikantna zupa z chorizo i czerwoną soczewicą

Składniki dla 2-3 osób:
mała marchewka
2 małe szalotki lub jedna duża
1/4 żółtej papryki
1/4 pomarańczowej papryki
2 papryczki piri piri z zalewy
3 łyżki czerwonej soczewicy
6-7 mieszanych pomidorków koktajlowych lub takich samych
1/2 kostki warzywnej
5 dużych plastrów kiełbasy chorizo
5 cm pora
2 ząbki czosnku
oliwa

Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę. Szalotki i papryki pokrój w dużą kostkę, marchewkę i pora w słupki, papryczki piri piri i czosnek drobno posiekaj. Na olej wrzuć szalotki i zeszklij, dodaj czosnek, gdy uwolni aromat wrzuć papryki, marchewkę i pora.

Pikantna zupa z chorizo
Smaż kilka minut

Smaż kilka minut cały czas mieszając. Wlej 0,5 litra wody. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Dorzuć soczewicę i porwane na małe kawałki chorizo. Pomidorki sparz, obierz ze skóry i przekrój na połowki. Gdy soczewica zmięknie wrzuć je do zupy. Gotuj jeszcze kilka minut. Podawaj gorącą zupę. Smacznego :).

Pikantna zupa z chorizo
Pikantna zupa z chorizo

Soczewica ma swoich miłośników, ale ma i wrogów. Niektórzy po prostu uważają, że przeznaczona jest dla wegetarian i nie chcą nawet poznać jej smaku. A powiem Wam, że szkoda, ponieważ jest smaczną rośliną strączkową i jestem pewna, że zasmakuje wszystkim którzy lubią groch, czy fasolę. Poza tym jest bardzo łatwa w przygotowaniu i bardzo szybko się gotuje. Niewątpliwą zaletą jest również fakt, że jest mało kaloryczna, a zarazem dość sycąca.

Kuchnia hiszpańska

Dzisiejsza zupka jest w stylu hiszpańskim. Odpowiada mi kuchnia Półwyspu Iberyjskiego. Hiszpania to wiele kuchni regionalnych. Południe państwa przez setki lat znajdowało się pod wpływem kuchni arabskiej. Często przyrządza się tu mięsa z rożna z sosami z dodatkiem kuminu, szafranu i słodycze z migdałów. Wzdłuż wybrzeża dominują dania z ryb i owoców morza, a w centralnej części Hiszpanii mięsa. Do takich tradycyjnych dań hiszpańskich należą między innymi tortilla przyrządzana z przeróżnymi farszami, oraz gazpacho, czyli chłodnik z pomidorów i paella. Gazpacho zrobię jak będą upały, bo chłodniki wtedy smakują najlepiej. Hiszpanie do posiłków podają zazwyczaj wino. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *