Pikantna zupa w stylu meksykańskim

Pikantna zupa w stylu meksykańskim z kukurydzą

Pikantna zupa w stylu meksykańskim z kukurydzą

Pikantna zupa w stylu meksykańskim z kukurydzą

Składniki na 4 porcje:
150 g mięsa z udźca indyka
1 spora ostra papryka
średnia cebula
2 ząbki czosnku
1/2 puszki kukurydzy
masło klarowane do smażenia
1/2 puszki pomidorów
kostka warzywna lub bulion
płaska łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki papryki ostrej
łyżeczka sosu piri piri
1/4 łyżeczki „jarzynki”
2 łyżki śmietany 30 %

Przygotowanie:
Cebulę obierz i posiekaj.
Paprykę oczyść, przekrój na pół i usuń nasiona.
Mięso obierz z błonek i posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć cebulę oraz paprykę.
Gdy cebula się zeszkli dodaj przeciśnięte przez praskę obrane ząbki czosnku.
Przesmażaj jeszcze chwilkę razem.
Do garnka przełóż zawartość patelni oraz, 0,75 l wody lub 0,75 l bulionu warzywnego lub drobiowego..
Ponieważ my dodaliśmy wodę, to dorzuciliśmy kostkę warzywną.
Dorzuć posiekane mięso indyka.
Dodaj do zupy płaską łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę sosu piri piri, jarzynkę oraz ostrą paprykę w proszku.
Gdy mięso zmięknie dodaj lekko rozdrobnione pomidory z puszki.
Gotuj jeszcze 5-7 minut.
Dodaj śmietanę i rozlewaj na talerze. Smacznego :).

Pikantna zupa w stylu meksykańskim
Pikantna zupa w stylu meksykańskim

Kukurydza

Dzisiejsza zupa powstała z potrzeby zagospodarowania 1/2 puszki kukurydzy, która nam została z pierożków drożdżowych, których jeszcze nie opublikowałam na blogu. Również udziec z indyka dodany do zupy został nam z poprzedniego dnia. Zupa była dość pikantna, ale oczywiście pikantność dostosuj do własnych upodobań dodając mniej lub więcej ostrych przypraw. W naszym domu to jest zazwyczaj więcej aniżeli mniej, no chyba że mamy gości na obiedzie, to robimy wersję lekko pikantną dań w stylu meksykańskim. Świeżą, pikantną paprykę, którą wykorzystaliśmy do zupy, dostałam od koleżanki z działki. Dziękuję Dorotko :*.W chwili obecnej papryczki suszą się, a część już zużyliśmy. Mam obiecane jeszcze więcej, więc myślę, że zapas suszonej papryki będę mieć wystarczający jak na nasze potrzeby, zwłaszcza że w sprzedaży papryki są przez cały rok i można czasem użyć świeżej :).
Polecam także przepis na zupę meksykańską z czarną fasolą:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/meksykanska-zupa/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *