Pikantna zupa pomidorowa

Pikantna zupa pomidorowa z mozzarellą, bazylią i szałwią

Pikantna zupa pomidorowa z mozzarellą, bazylią i szałwią

Pikantna zupa pomidorowa
Zdjęcie wstępne

Składniki na 4 porcje:
2 skrzydełka z kurczaka
1/2 puszki krojonych pomidorów
1/2 marchewki
5 cm pora
1/2 małej pietruszki
kawałek selera
1/2 papryczki chili
duży liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
płaska łyżeczka „jarzynki”
łyżka sosu sojowego
ząbek czosnku
opakowanie mini mozzarelli
1/2 łyżeczki suszonego oregano
szczypta tymianku suszonego
łyżeczka przyprawy do zupy pomidorowej
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 łyzeczki pikantnego ajwaru

2 łyżki posiekanej świeżej bazylii lub pół łyżeczki suszonej
kilka listków szałwii – opcjonalnie

Przygotowanie:
Do garnka wlej 0,75 litra wody, dodaj kurczaka i gotuj około godziny wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. W tym czasie warzywa wyszoruj i obierz. Marchewkę, pietruszkę, seler i pora pokrój w słupki, natomiast paprykę w kosteczkę. Dodaj wszystko do gara. Dołóż oregano, tymianek, przyprawę do zupy pomidorowej, sos sojowy i gotuj aż warzywa będą miękkie. Teraz dodaj pomidory, ajwar i ząbek czosnku. Zagotuj. Rozlej na talerze, posyp posiekaną bazylią i szałwią oraz dodaj mini mozzarellę. Zupa jest gęsta i nie ma potrzeby dodawania ryżu, makaronu i śmietany, ewentualnie kleks z jogurtu naturalnego. Smacznego :).

Pikantna zupa pomidorowa
Pikantna zupa pomidorowa

 

Pomidory poza sezonem

Jeśli chodzi o zupę pomidorową, to podobnie jak rosół zawsze robię inaczej. W tej dzisiejszej zupie jest dużo warzyw, szczególnie pomidorów. Zimą wolę do gorących potraw dodawać pomidory z puszki, bądź z kartonu, ponieważ są zbierane i przetwarzane w sezonie. Niestety w naszych sklepach ciągle brakuje w okresie zimowo-wiosennym smacznych pomidorów, czasem można trafić na w miarę smaczne pomidorki koktajlowe i te kupuję najczęściej. Do niektórych potraw dodaję natomiast pomidory suszone, wydobyty z nich aromat też przewyższa ten ze świeżych pomidorów kupowanych poza sezonem. Pisząc to zatęskniłam za kromką świeżego chleba z masełkiem, plastrem dojrzałego pomidora-malinówki posypanego drobno pokrojoną cebulką lub szczypiorem z solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Dziękujemy za odwiedziny 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *