Pikantna zupa azjatycka z krewetkami koktajlowymi

Pikantna zupa azjatycka z krewetkami koktajlowymi

Pikantna zupa azjatycka z krewetkami koktajlowymi

Składniki dla 2 osób:
0,5 litra bulionu warzywnego lub innego (u nas po prostu rosół z zamrażarki)
1/2 sporej marchewki
kilka centymetrów pora
1 papryczka chili
łyżeczka startego świeżego imbiru
gwiazdka anyżu
3 listki limonki kaffir, ja dodałam łyżeczkę suszonych pociętych w paski (można zastąpić pastą tamaryndową)
4 grzyby shitake najlepiej świeże lub z zalewy, jeśli dodasz suszone, to najpierw namocz je na 2 godziny
płaska łyżeczka papryki słodkiej
100 g krewetek koktajlowych
30- 40 g makaronu Chow Mein
2-3 łyżki oleju ryżowego
2 łyżki pokrojonej zielonej części dymki
50 ml mleczka kokosowego

Przygotowanie:
Marchewkę obierz i pokrój w zapałki – ja użyłam obieraczki julienne.
Pora przekrój wzdłuż i również pokrój w zapałkę.
Grzyby shitake pokrój w paseczki.
Chili pokrój w krążki. Jeśli chcesz mniej pikantną zupę, to możesz odrzucić nasiona papryczki.
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej ryżowy lub inny roślinny i wrzuć marchew, pora, chili i shitake.
Przesmażaj kilka minut często mieszając, pod koniec dodaj imbir i smaż jeszcze minutę.
Zalej bulionem.
Dodaj sos sojowy, gwiazdkę anyżu, kaffir i słodką sproszkowaną paprykę.
Makaron przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Gdy warzywa zmiękną, dorzuć zamrożone krewetki, zagotuj i na wolnym ogniu trzymaj jeszcze do 1 minuty.
Dolej mleko kokosowe i makaron.
Rozlewaj zupę na talerze i udekoruj zieloną dymką. Smacznego :).

Pikantna zupa azjatycka z krewetkami
Pikantna zupa azjatycka z krewetkami

Zobacz również przepis na tajską zupę wg Agnieszki Maciąg:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/tajska-zupa-z-mlekiem-kokosowym/

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *