Pikantna pomidorowa z tabasco i makaronem ryżowym

Pikantna pomidorowa z tabasco i makaronem ryżowym

Pikantna pomidorowa z tabasco i makaronem ryżowym

Składniki dla 4 osób:
mała porcja rosołowa z kurczaka bez skóry
1/2 puszki krojonych pomidorów
2 marchewki
spora pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
100 g makaronu ryżowego
kostka warzywna
2 listki laurowe
4 ziarna pieprzu
3 ziela angielskie
świeżo zmielony pieprz
sól morska – opcjonalnie
2 – 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
3-4 plasterki imbiru
kilka listków świeżej bazylii do dekoracji i smaku 🙂
kilka – kilkanaście kropli tabasco (w zależności od preferencji) 🙂
1/2 łyżeczki pokruszonego suszonego chili lub płatków chili
duży ząbek czosnku
mleko kokosowe ok. 100 ml

Przygotowanie:
Porcję rosołową zalej litrem wody i zagotuj.
Zmniejsz ogień i gotuj.
Warzywa wyczyść obierz i dodaj do garnka razem z liśćmi laurowymi, angielskim zielem i ziarnami pieprzu.
Gotuj około 1 godziny.
Dorzuć imbir, czosnek, kostkę warzywną, chili, suszoną bazylię oraz pomidory z puszki.
Gotuj około 15 minut.
Wyjmij warzywa, porcję rosołową i przyprawy (liście, ziele, imbir i ewentualnie ziarna pieprzu).
Zupę troszkę wystudź i przelej do kielicha blendującego.
Zmiksuj zupę i ponownie przelej do garnka.
Dodaj tabasco, mleko kokosowe i podgrzej zupę.
Dopraw pieprzem, ewentualnie solą oraz płatkami chili.
Ozdób listkami bazylii. Smacznego :).

Pikantna pomidorowa z tabasco
Pikantna pomidorowa z tabasco

Zobacz również przepis na inny pomysł na pomidorówkę:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/lekko-pikantna-zupa-pomidorowa/

Pikanteria

Pomidorowa w naszym kraju należy chyba obok rosołu do najczęściej przygotowywanych zup. Zresztą wcale mnie to nie dziwi, bo jest to pyszna zupka i zasługuje na to by często gościć na naszych stołach. U nas również bywa dość regularnie, ale ostatnio coraz częściej z nią eksperymentujemy i podajemy w różny sposób, również na ostro. Z rozmów z moimi koleżankami i znajomymi wnioskuję, że większość z nich woli jedzenie łagodne, a szkoda bo pikanteria dodaje nie tylko smaku, lecz również jest bardzo zdrowa. Myślę natomiast, że młodzi ludzie częściej sięgają po jedzenie z dodatkiem ostrych przypraw, ponieważ w tej chwili na naszym rynku mnóstwo jest różnych kuchni świata i nasze młodsze pokolenia spotykają się z nimi na co dzień.  Natomiast pokolenie moje i Zbyszka wychowało się na kuchni polskiej, w której poza pieprzem właściwie nie było żadnych ostrzejszych przypraw :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *