Paprykowa zupa z soczewicą

Paprykowa zupa z soczewicą i chorizo

Paprykowa zupa z soczewicą i chorizo

Składniki na 3 porcje:
8-10 pomidorków koktajlowych
5 ząbków czosnku
papryczka chili
1/2 czerwonej papryki
1/3 papryki zielonej
2 dojrzałe pomidory
1/2 białej cebuli
100 g brązowej soczewicy z puszki
kiełbasa chorizo – 3 duże plastry lub 10 małych
oliwa
1/2 łyżeczki suszonego oregano
duża szczypta suszonych liści tymianku lub 2-3 gałązki świeżego
1/4 łyżeczki kurkumy
sól
pieprz
0,5 l bulionu warzywnego
łyżka kwaśnej śmietany 18 % – opcjonalnie

Przygotowanie:
Pomidorki koktajlowe oraz nieobrane ząbki czosnku ułóż w małym naczyniu i spryskaj oliwą oraz posyp oregano.
Włóż na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Po tym czasie odłóż do wystudzenia.
Papryki pokrój w paseczki – zapałki, chili w malutką kostkę, a cebulę w piórka.
Chili możesz wcześniej pozbawić pestek, nie będzie aż tak bardzo ostre.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i wrzuć cebulę razem z paprykami.
Dodaj kurkumę.
Smaż, aż cebula się zeszkli.
Czosnek i pomidorki koktajlowe pozbaw skórek.
Dodaj do rondla.
Zalej bulionem.

Pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i obierz ze skóry.
Pokrój w niewielką kostkę i dodaj do zupy.
Gotuj razem około 20 minut.
Po 10 minutach dodaj listki oderwane z gałązek tymianku.
Soczewicę osącz na sicie i przelej  zimną wodą.
Chorizo pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć na średnio rozgrzaną patelnię.
Wytop większość tłuszczu i przełóż kiełbasę na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym.
Dodaj do zupy soczewicę oraz chorizo.
Dopraw solą i pieprzem.
Możesz dodać zahartowaną śmietanę, zupa będzie delikatniejsza. Smacznego :).

"<yoastmark

Zioła

Dzisiaj napiszę kilka słów odnośnie działania ziół i przypraw, których wciąż za mało dodajemy do naszych zup. Niestety ciągle większość osób posiłkuje się gotowymi kostkami lub przyprawami typu „jarzynka”. Kiedyś robiłam podobnie, ale od kiedy na naszym rynku tak łatwo dostępne są zioła i wszelakie przyprawy zrezygnowałam z niezdrowych dodatków. Nie było to trudne. Bardzo często dodając świeże zioła do zupy robię z nich bukiet smaku (bouquet garni). W takim podstawowym powinny się znaleźć natka pietruszki, gałązki tymianku i liść laurowy. Oczywiście robię różne zestawy. Wszystko zależy od tego jakie składniki wykorzystuję do przygotowania zupy. Zioła związuję nitką kuchenną, a gdy zupa jest gotowa wyjmuję swój bukiet i wyrzucam. 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *