Ostro słodka zupa marchewkowa z dynią

Ostro słodka zupa marchewkowa z dynią

Ostro słodka zupa marchewkowa z dynią

Składniki dla 3 osób:
3 średnie marchewki
200 g mrożonej dyni lub świeżej
średnia cebula
łyżka posiekanego imbiru
5 łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy
masło klarowane
2 łyżki sosu sojowego
płaska łyżeczka kurkumy
1/4 łyżeczki płatków chili + do posypania
0,4 l bulionu warzywnego
łyżka startej skórki z pomarańczy
łyżka dowolnych pestek i suszonych owoców – najlepiej z goi i rodzynkami
2 łyżki śmietany 30 %

Przygotowanie:
Cebulę obierz z łupinek i pokrój w kostkę.
Marchew obierz i pokrój w cienkie plastry.
Dynię, jeśli używasz świeżą również pokrój w kostkę.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej masło klarowane.
Wrzuć cebulę i zeszklij.
Dodaj imbir, marchewkę i przesmażaj razem około 7 minut prawie cały czas mieszając.
Dorzuć dynię i wlej bulion oraz sok z pomarańczy.
Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
Dopraw sosem sojowym, kurkumą, płatkami chili, skórką z pomarańczy (trochę możesz zostawić do dekoracji) i gotuj jeszcze 5 minut.
Gotową zupę zmiksuj na krem.
Rozlewaj gorącą zupę na talerze, dodaj po łyżce śmietany oraz posyp świeżo zmielonymi płatkami chili i pestkami i suszonymi owocami. Smacznego :).

Ostro słodka zupa marchewkowa z dynią
Ostro słodka zupa marchewkowa z dynią

Zobacz również przepis na zupę marchewkową z serem gorgonzola:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/kremowa-zupa-marchewkowa/

Bardzo nam smakowała ta zupa dzisiejsza. Dobrym pomysłem było dodanie skórki i soku z pomarańczy oraz słodkich owoców suszonych i pestek, które delikatnie przełamały ostry smak zupy. Nie pomiń w żadnym wypadku tych dodatków, bo to one decydują o ostatecznym smaku zupy :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *