Orzeźwiająca zupa koperkowa z pomidorem

Orzeźwiająca zupa koperkowa z pomidorem

Składniki na 2 małe porcje:
0,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
duży pomidor
1/2 pęczka świeżego koperku
3 łyżki suchego ryżu basmati lub innego ulubionego
1/2 średniej wielkości marchewki
surowe żółtko
łyżka soku z limonki lub z cytryny
łyżka sosu sojowego
1/3 łyżeczki cukru trzcinowego
pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ugotuj ryż zgodnie z zaleceniami producenta.
Marchewkę obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Dodaj do gotującego się bulionu.
W międzyczasie obierz pomidora i pokrój w małą kostkę.
Posiekaj koperek.
Gdy marchew zmięknie dorzuć pomidora.
Dopraw sosem sojowym, sokiem z limonki i cukrem.
Gdy pomidor się rozpadnie dorzuć koperek (trochę zostaw do posypania gotowej zupy) oraz ryż.
Żółtko wbij do miseczki dodaj kilka łyżek zupy i rozbełtaj.
Wyłącz ogień pod zupą i wlej żółtko.
Całość wymieszaj, dodaj pieprz i od razu podawaj.
Rozlaną na talerze zupę posyp pozostałym koperkiem. Smacznego :).

Orzeźwiająca zupa koperkowa z pomidorem
Orzeźwiająca zupa koperkowa z pomidorem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *