Oberiba

Oberiba, czyli śląska zupa z kalarepki

Oberiba, czyli śląska zupa z kalarepki

Oberiba, czyli śląska zupa z kalarepki

Składniki dla 2 osób:
średnia kalarepka razem z liśćmi
1/2 litra bulionu drobiowego (ja użyłam również marchewkę z rosołu)
ziemniak
masło klarowane
1/2 małego pęczka koperku
pieprz
sól – opcjonalnie

Sposób przygotowania:
Z kalarepki odetnij łodygi z liśćmi.
Bulwę obierz, umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę.
Łodygi z liśćmi również starannie opłucz i posiekaj (jeśli nie masz pewności, że warzywo jest młode, możesz odrzucić łodygi, ponieważ mogą okazać się łykowate i posiekać tylko liście).
Ziemniaka wyszoruj obierz i pokrój w podobną kostkę jak kalarepę.
W rondlu rozgrzej masło i wrzuć ziemniaki, przesmażaj około 5 minut często mieszając i dodaj kalarepę (bulwę), smaż razem jeszcze kilka minut.
Zalej bulionem i gotuj razem, aż warzywa zaczną mięknąć.
Dodaj łodygi i liście kalarepy.
Gotuj do miękkości.
Koperek opłucz, wysusz i drobno posiekaj.
Jeśli masz marchewkę z bulionu, to ją dekoracyjnie pokrój w plastry lub tak jak chcesz i dodaj go gotowej zupy, żeby się ogrzała.
Zupę rozlewaj na talerze i posyp obficie koperkiem. Smacznego :).

Oberiba
Oberiba

Kuchnia regionu śląskiego

Oberiba, to po w języku śląskim kalarepa lub właśnie zupa z tym warzywem w roli głównej. My mieszkamy na Śląsku, ale oboje ze Zbyszkiem pochodzimy z innych regionów Polski, podobnie zresztą jak mnóstwo ludzi, którzy obecnie tu mieszkają. Kuchnia śląska jest ciekawa, można w niej spotkać wpływy kuchni niemieckiej, austriackiej i czeskiej jak również naleciałości z innych regionów Polski. Tradycyjne potrawy kuchni śląskiej są raczej tłuste i kaloryczne z raczej małą ilością warzyw, ale za to bardzo smaczne. Dawniej kuchnia ta była na co dzień raczej biedna i prosta, ale zawsze sycąca.
Najbardziej takimi znanymi potrawami tego regionu są oczywiście kluski śląskie białe i czarne, krupnioki no i oczywiście rolada śląska z modrą kapustą.

 

2 thoughts on “Oberiba, czyli śląska zupa z kalarepki”

  1. Nareszcie KTOŚ docenił OBERIBA w całości z liśćmi w tym jest cały smak…ja zupę. ..gotuję wyjątkowo na żeberka ch bez zasmazki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *