Meksykańska zupa z czarną fasolą i udźcem z kurczaka

Meksykańska zupa z czarną fasolą i udźcem z kurczaka

Meksykańska zupa
Zdjęcie wstępne

Meksykańska zupa z czarną fasolą i udźcem z kurczaka

Składniki dla 2 osób:
1/2 puszki czarnej fasoli
udziec z kurczaka
2 pomidorki koktajlowe
1/4 papryki czerwonej bądź żółtej
4 cm marchewki
3 cm pietruszki
3 cm pora
2 plasterki selera
1/2 małej cebuli
1/2 kostki bulionu warzywnego
płaska łyżeczka sproszkowanej papryki słodkiej
1/2 łyżeczki sambal oelek
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
płatki chili
łyżeczka masła klarowanego

Przygotowanie:
Z udźca zdejmij skórę,  oddziel mięso od kości i oczyść z błonek. Skórę wyrzuć natomiast kostkę włóż do garnka i zalej 1/2 litra wody. Gotuj przez około 40 minut. Marchewkę, pietruszkę, por, seler i paprykę pokrój w zapałki. Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę, wrzuć pokrojone w zapałkę warzywa i smaż przez kilka minut. Teraz przełóż zawartość patelni do wywaru i dodaj obrane ze skórki i pokrojone pomidorki koktajlowe. Dorzuć 1/2 kostki bulionu warzywnego i gotuj. W tym czasie posiekaj mięso z udźca (jeśli robisz większa ilość zupy mięso możesz zmielić w maszynce). Fasolkę z puszki przełóż na sito i dokładnie wypłucz, połowę odłóż i zużyj do innej potrawy. Gdy warzywa będą miękkie dodaj posiekanego kurczaka oraz fasolę. Dodaj sproszkowaną paprykę słodką i pikantną oraz pastę sambal oelek. Podawaj gorącą zupę, a na talerzach posyp świeżo zmielonymi płatkami chili. Smacznego :).

Meksykańska zupa
Meksykańska zupa

Kuchnia meksykańska to połączenie kuchni rdzennych mieszkańców Meksyku z kulinarnymi tradycjami hiszpańskich osadników. Podstawę diety Indian stanowiła kukurydza, z której wypiekano płaskie placki. Totopos podawane było zazwyczaj z sosami typu guacomole, jako dodatek do zup.

Fasola

Innym składnikiem kuchni Meksyku jest fasola, uprawia się tam aż 20 gatunków tego warzywa strączkowego. Natomiast na całym świecie uprawia się około 400 gatunków, Różnią się one wielkością, kolorem oraz smakiem.  Wszystkie odmiany Fasoli zawierają dużo białka roślinnego. Różnią się składem pierwiastków mineralnych i wartością energetyczną. Świeżo łuskane ziarna mają witaminę A i C i są o połowę mniej kaloryczne od suszonych. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *