Meksykańska zupa z kurczakiem, fasolą i kukurydzą

Meksykańska zupa z kurczakiem, fasolą i kukurydzą

 

Meksykańska zupa z kurczakiem
Meksykańska zupa z kurczakiem

Meksykańska zupa z kurczakiem, fasolą i kukurydzą

Składniki dla 2 osób:
skrzydełko i 1/3 pojedynczego fileta z kurczaka
1/2 marchewki
1/2 małej pietruszki
5 cm pora
kawałek selera
mała puszka czerwonej fasoli
2 łyżki kukurydzy z puszki
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
łyżeczka ostrej papryki w proszku
2 łyżeczki ostrego sosu typu meksykańskiego
1/2 kostki bulionowej warzywnej

Przygotowanie:
Wrzuć do garnka skrzydełko, filet oraz marchewkę, pietruszkę, seler i pora. Gotuj, aż  mięso i warzywa będą miękkie. Dodaj kostkę rosołową, fasolę czerwoną i kukurydzę oraz papryki w proszku i przyprawę meksykańską. Pogotuj jeszcze 5-7 minut. Wyjmij z zupy filet i pokrój w kostkę lub porwij na mniejsze kawałki, dodaj ponownie do zupy. Rozlej zupę na talerze, jeśli chcesz bardziej pikantną możesz posypać płatkami chili. Smacznego :).

Meksykańska zupa z kurczakiem
Meksykańska zupa z kurczakiem

Kukurydza

Kuchnia meksykańska to w dużej mierze fasola i kukurydza. Za ojczyznę kukurydzy uważa się właśnie Meksyk. Współcześni archeolodzy twierdzą, że wartości tej rośliny mogły być znane rdzennym mieszkańcom Ameryki Środkowej już 10 tysięcy lat prze naszą erą. Przez kolejne tysiąclecia popularność kukurydzy wzrosła na tyle, że stała się ona podstawowym produktem żywieniowym wśród rdzennej ludności Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej, w tym także wśród mieszkańców Karaibów. Kolonizacja Ameryki przez Europejczyków wiązała się między innymi z przejęciem przez nich wiedzy żywieniowej podbijanych narodów. Nowi przybysze docenili kukurydzę i rozpoczęli ich produkcję na większą skalę. Przypuszcza się, że pierwsze nasiona kukurydzy przywiozła do Hiszpanii druga wyprawa Kolumba w roku 1493. Kukurydza szybko rozprzestrzeniła się na Półwyspie Iberyjskim i we Włoszech.

Powyższe informacje pochodzą z książki: „Smaki świata”.

Nam kuchnia meksykańska bardzo odpowiada, ponieważ lubimy ostre smaki i dlatego na naszym blogu pojawiają się dania meksykańskie lub zbliżone do tejże kuchni. Pamiętam byliśmy raz w restauracji meksykańskiej w Warszawie, nie pamiętam dokładnie już co zamówiliśmy, ale pamiętam że poprosiłam o ostrą salsę do tamtego dania. To był jedyny raz w moim życiu, kiedy zjadłam tylko połowę dania ze względu na pikantność, nigdy wcześniej tak się nie stało. Zbyszek dał radę i jakoś nie zrobiła na nim zbyt dużego wrażenia ostrość tamtego posiłku (mieliśmy to samo danie zamówione) :).

2 thoughts on “Meksykańska zupa z kurczakiem, fasolą i kukurydzą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *