Lekko pikantna zupa kokosowa

Lekko pikantna zupa kokosowa

Składniki na 1,5 l zupy.
litr bulionu warzywnego lub drobiowego
szklanka ugotowanej ciecierzycy
garść listków szpinaku
 papryczka chili
czerwona słodka papryka
10 – 12 zielonych fasolek szparagowych
3 ząbki czosnku
mała cebula
batat
sok z połowy limonki
łyżeczka kurkumy
200 ml mleczka kokosowego
sól do smaku – opcjonalnie
płatki chili do podania 
2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Cieciorkę zalej wodą i zostaw na noc do namoczenia.
Następnego dnia ugotuj do miękkości i pod koniec posól.
Batata obierz i pokrój w niewielką kostkę.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej i przesmaż cebulkę.
Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Chili umyj, przekrój na pół, usuń pestki i pokrój w drobną kostkę.
Czosnek i chili dodaj do zeszklonej cebulki.
Przesmażaj razem przez minutę i dodaj batata.
Smaż 5 minut i zalej mlekiem kokosowym, a po chwili dodaj bulion oraz kurkumę.
Paprykę pokrój w większą kostkę, a fasolkę szparagową na kawałki 1,5 cm.
Gdy batat zacznie mięknąć dorzuć paprykę, a po 5 minutach fasolkę.
Po chwili dodaj szpinak, ciecierzycę oraz sok z limonki.
Gdy szpinak zwiędnie, ale nadal będzie miał piękny zielony kolor, wyłącz ogień.
W razie potrzeby dopraw solą.
Rozlewaj zupę na talerze lub do miseczek.
Podaj na stół płatki chili. Smacznego :). 


 

Lekko pikantna zupa kokosowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *