Lekko pikantna kremowa zupa z czerwonej soczewicy

Lekko pikantna kremowa zupa z czerwonej soczewicy

Składniki dla 2 osób:
50 g suchej czerwonej soczewicy
łodyga selera naciowego
spora marchewka
papryka chili
0,5 l dobrego bulionu drobiowego
średniej wielkości cebula
2-3 ząbki czosnku
1/2 małego pęczka natki pietruszki
2 łyżki śmietany kremówki
olej
pieprz
płatki chili
sól – opcjonalnie

Przygotowanie:
Marchew, cebulę i czosnek obierz.
Seler naciowy pozbaw wierzchnich włókien.
Cebulę i marchew pokrój w niewielką kostkę, seler w plastry, a czosnek posiekaj.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i wrzuć cebulę, gdy się zeszkli dodaj marchew, całą papryczkę chili seler i czosnek.
Przesmażaj razem kilka minut i zalej bulionem.
Gotuj razem do czasu, aż warzywa zaczną mięknąć.
Soczewicę opłucz na sicie i dodaj do zupy.
Gotuj do miękkości.
Natkę pietruszki opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i posiekaj.
Gotową zupę zmiksuj z dodatkiem śmietany.
Dopraw do smaku pieprzem, świeżo zmielonymi płatkami chili i ewentualnie solą (pamiętaj sól nie jest zdrowa).
Rozlewaj na talerze i posyp obficie natką pietruszki. Smacznego :).




Marchewka dodała tej zupie odrobinę słodyczy, którą przełamała ostrość papryczki. Kremowa delikatność sprawia, że zupa doskonale sprawdzi się jako danie na uroczystym obiedzie :).
Zazwyczaj wybieram czerwoną soczewicę, ponieważ bardzo szybko się gotuje no i jest niezwykle smaczna.
Soczewica na Bliskim Wschodzie pojawiła się już 10 tysięcy lat temu, skąd rozprzestrzeniła się na tereny Europy i Azji. Od tamtej pory nieustannie służy człowiekowi. Ma niską zawartość sodu i jest skarbnicą potasu, a to sprawia, że jest bardzo przyjazna naszemu sercu i obniża nadciśnienie tętnicze. Można z niej wyczarować przeróżne dania, począwszy od past śniadaniowych, poprzez przeróżne zupy, gulasze, czy sałatki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *