Lekki kapuśniak z ciecierzycą

Składniki dla 4 osób:
4 podudzia (pałki) z kurczaka
1/2 szklanki suchej ciecierzycy
1/2 średniej wielkości główki włoskiej kapusty
duża marchewka
duża pietruszka
kawałek selera
kilka gałązek ulubionych świeżych ziół
1/3 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżki sosu sojowego
1/3 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski)
1/2 łyżeczki przyprawy do bigosu
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/3 łyżeczki białego mielonego pieprzu
sól
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka skórki otartej z cytryny
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego

Przygotowanie:
Ciecierzycę wsyp do miseczki, zalej zimną wodą i pozostaw na noc do namoczenia. (Nie mocz dłużej niż 10 godzin, bo rozpocznie się fermentacja)
Ugotuj ją w lekko osolonej wodzie.
Pałki kurczaka zalej litrem wody i zagotuj.
Pietruszkę, marchew i seler obierz.
Marchew pokrój w grube plastry.
Połowę selera i pietruszki zostaw w całości, a drugą połowę pokrój w małą kostkę.
Dodaj warzywa do wywaru.
Kapustę poszatkuj i dodaj do garnka.
Dodaj kolendrę, kumin, kminek, sos sojowy, przyprawę do bigosu, paprykę w proszku, skórkę z cytryny i biały pieprz.
Gotuj, aż warzywa zmiękną.
Dodaj cieciorkę.
Przypraw solą.
Dodaj sok z cytryny i cukier.
Gotową zupę rozlewaj na talerze, posyp ziołami.
Możesz dodać podudzia kurczaka do każdej porcji lub obrać od kości. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *