Lekka zupa z cukinii, pachnąca tymiankiem i bazylią

Lekka zupa z cukinii, pachnąca tymiankiem i bazylią

Składniki na 4 porcje:
średnia marchewka
1/2 średniej pietruszki
kawałek selera
6 cm białej części pora
średnia cukinia
kostka warzywna
1/2 łyżeczki „jarzynki”
łyżka jasnego sosu sojowego
skrzydełko i udziec z kurczaka
4 gałązki świeżego tymianku
2 łyżki posiekanych liści świeżej bazylii

Przygotowanie:
Do garnka wlej litr wody i dodaj kurczaka. Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Marchewkę pokrój w plastry, pora w półplastry, pietruszkę i seler w zapałkę, a cukinię w ćwierćplasterki. Gdy mięso będzie prawie miękkie dorzuć marchewkę, pietruszkę, seler i pora. Po 10 minutach dodaj cukinię, kostkę warzywną, sos sojowy, „jarzynkę”, tymianek i bazylię. Gdy warzywa zmiękną, podawaj zupę. Smacznego :).

Lekka zupa z cukinii
Lekka zupa z cukinii

Cukinia

Cukinia, zwana też kabaczkiem pochodzi ze słonecznej Italii. Należy do rodziny dyniowatych, zresztą przypomina ją kształtem, szczególnie cukinia okrągła. Jest warzywem bardzo cenionym w dietach odchudzających, ze względu na bardzo niską wartość energetyczną. Cukinia jest w tej chwili dostępna w sprzedaży przez cały rok. My najczęściej wykorzystujemy ją właśnie do zup, ja bardzo lubię też grillowaną. Taka lekka zupka świetnie sprawdza się (moim zdaniem) jesienią i zimą, gdy to nasze posiłki są cięższe, bardziej odżywcze i wtedy co kilka dni zrobić sobie można przerywnik tego typu lekką, delikatną zupką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *