Lekka zupa z brukselki i kalarepy

Lekka zupa z brukselki i kalarepy podana z łazankami

Lekka zupa z brukselki i kalarepy podana z łazankami

Składniki dla 2 osób:
1/2 l bulionu drobiowego
1/2 marchewki średniej wielkości
8 brukselek
mała kalarepa
4 łyżki suchego makaronu typu łazanki lub innego raczej drobnego
łyżka sosu sojowego
1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
duża szczypta mielonego kminku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
kilka łodyg natki pietruszki
1/2 łyżeczki suszonych liści lubczyku

Przygotowanie:
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Osącz i odłóż na bok.
Kalarepkę obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę.
Marchew obierz i pokrój w plasterki.
Brukselkę obierz z wierzchnich liści, odetnij trzonek i przekrój każdą na pół.
Oderwij listki z natki pietruszki i posiekaj.
Do gotującego się bulionu wrzuć marchew i kalarepę.
Gdy zmiękną wrzuć brukselkę i dodaj wszystkie przyprawy.
Nie przykrywaj garnka.

Gotuj około 8 minut, brukselka ma być chrupiąca (jeśli ją będziesz gotować zbyt długo stanie się gorzka i niesmaczna).
Wyłącz ogień, wsyp posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie dosmacz pieprzem, który ma być wyraźnie wyczuwalny w zupie. 
Rozlewaj na talerze. Smacznego :).

Lekka zupa z brukselki i kalarepy
Lekka zupa z brukselki i kalarepy

Dla wielu osób mniej więcej w moim wieku brukselka była zmorą dzieciństwa. W naszym życiu wszystko się zmienia. Trzeba być otwartym na te zmiany i dziarsko iść do przodu. Dotyczy to również kuchni. W tej dziedzinie naszego życia zmiany także są bardzo widoczne. Jedną z nich, która bardzo przypadła mi do gustu, jest gotowanie warzyw al dente. W przypadku brukselki jest to wręcz konieczne. Tak przygotowana smakuje naprawdę pysznie. Poza tym warzywa zachowują większość wartości odżywczych, a to już jest konkretny powód, by przyrządzać je al dente. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *