Lekka zupa tymiankowa z maślakami i fasolą jaś

Lekka zupa tymiankowa z maślakami i fasolą jaś

Lekka zupa tymiankowa
Lekka zupa tymiankowa

Składniki dla 2 osób:
podudzie z kurczaka bez skóry
20 fasolek jaś
garść suszonych maślaków lub innych grzybów
1/2 pietruszki
1/2 marchewki
kawałek selera
3 cm pora
1/2 cebuli
ząbek czosnku
kilka gałązek świeżego tymianku
łyżeczka jasnego sosu sojowego
1/2 kostki warzywnej
płatki chili lub pieprz do dosmaczenia
łyżeczka masła klarowanego

Przygotowanie:
Namocz na noc fasolę. Do rondla wlej 0/5 l wody, wrzuć namoczone ziarna fasoli oraz kurczaka. Maślaki namocz w letniej wodzie. Gdy fasola i kurczak zmiękną dodaj obrane warzywa w całości (oprócz cebuli) i gotuj do czasu aż warzywa zmiękną.Wyjmij mięso i warzywa z zupy. Mięso obierz od kości i wrzuć ponownie do zupy, kawałek marchewki pokrój na mniejsze kawałki i również dodaj do zupy, pozostałe warzywa wyrzuć lub wykorzystaj do innej potrawy. Teraz pokrój cebulę w kostkę, grzyby wyjmij z wody, wodę grzybkową dodaj do zupy. Na patelni rozpuść masło klarowane wrzuć cebulę i grzyby. Gdy cebula się zeszkli dodaj zawartość patelni do zupy. Z trzech gałązek tymianku oderwij liście, kolejne 3-4 gałązki wrzuć w całości do zupy, dodaj teraz też sos sojowy  i ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę. Gdy poczujesz aromat czosnku i tymianku wyłącz zupę. Rozlej na talerze, posyp listkami tymianku oraz płatkami chili lub świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego :).

Lekka zupa tymiankowa
Lekka zupa tymiankowa

Tymianek

Tymianek jest jednym z moich ulubionych ziół. Wczoraj kupiłam świeży i postawiłam obok innych ziół na balkonie. Kilka dni temu przeniosłam zioła z domu na balkon, mam nadzieję że już nie będzie żadnych mrozów. Brakuje mi jeszcze tylko świeżego lubczyku i będę mieć wszystkie świeże zioła, które chciałam. Jak ja się cieszę, że to już prawie wiosna, zaczną się wszystkie pyszne warzywa. Od kilku dni już widzę w sprzedaży botwinkę i szczaw.
Tymianek komponuję się dobrze z warzywami strączkowymi, warzywami kapustnymi, czosnkowymi, korzeniowymi, papryką i grzybami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *