Lekka zupa śródziemnomorska

Lekka zupa śródziemnomorska z cukinią

Lekka zupa śródziemnomorska

Lekka zupa śródziemnomorska
Lekka zupa śródziemnomorska

Składniki dla 4 osób:
pół puszki pomidorów
6 dojrzałych pomidorków koktajlowych
mała cukinia
pół marchewki
pół pietruszki
5 cm pora
4 brukselki
pół czerwonej papryki
2 skrzydełka z kurczaka
pół łyżeczki „jarzynki”
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
kilka ziaren pieprzu czarnego
kostka bulionowa
płatki chili
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki suszonej bazylii, lepsza byłaby świeża, ale akurat nie mam.
oliwa

Przygotowanie:
Do rondla wlej litr wody, wrzuć skrzydełka, dodaj liście laurowe, ziela angielskie i ziarna pieprzu i gotuj aż skrzydełka będą miękkie. Warzywa dokładnie umyj. Marchewkę i pietruszkę pokrój w plastry, pora i cukinię w półplastry, natomiast paprykę w sporą kostkę, w brukselce odkrój kawałek głąba i poodrywaj pojedyncze liście. Jeśli mięso jest już gotowe, dorzuć do wywaru marchewkę, pietruszkę, paprykę i „jarzynkę”, kostkę bulionową. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pora, zeszklij go, dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę i gdy uwolni aromat dodaj do zupy wraz z oliwą ze smażenia i pokrojoną cukinią . Pogotuj do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie i dodaj listki brukselki, po 3, 4 minutach wrzuć pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki oraz pomidory z puszki, płatki chili i bazylię. Gdy pomidorki się trochę rozgotują lekka zupa śródziemnomorska jest gotowa. Smacznego:).

Lekka zupa śródziemnomorska
Lekka zupa śródziemnomorska

 Jak dla mnie pychotka, w dodatku poczułam zapach lata :). Bardzo lubię takie zupy, jest w nich mnóstwo warzyw i witamin. Pikantna, ale nie za bardzo, pachnąca pomidorami…no jeszcze trochę poruszę wyobraźnią i znajdę się w Toskanii, w której nigdy nie byłam, ale mam nadzieję, iż któregoś pięknego dnia to nastąpi :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *