Lekka zupa pieczarkowa

Lekka zupa pieczarkowa z grzybami suszonymi

Lekka zupa pieczarkowa z grzybami suszonymi

Lekka zupa pieczarkowa z grzybami suszonymi

Składniki dla 2 osób:
1/2 litra rosołu (może być z kostki) u nas bulion z zamrażalki
1/2 średniej marchewki
5-6 dużych pieczarek
8-10 suszonych podgrzybków lub maślaków
mała cebula
5 cm pora
2 średnie ziemniaki
łyżka masła klarowanego
2 gałązki świeżego oregano lub większa szczypta suszonego
3 gałązki świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
świeżo zmielona sól morska lub zwykła do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
natka pietruszki
jogurt naturalny

Przygotowanie:
Grzyby suszone przełóż do miseczki i zalej niewielką ilością wody. Pieczarki obierz i pokrój na mniejsze kawałki takie jakie lubisz. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pora dokładnie oczyść i pokrój w półplastry. Marchew umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry.
Na sporej patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć cebulę i pora – zeszklij.
Dodaj pieczarki i przesmażaj kilka minut, aż będą lekko złotawe.
Na patelnię dorzuć marchew i namoczone, suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły.
Dodaj gałązki świeżego oregano i tymianku oraz sól i pieprz.

Lekka zupa pieczarkowa
Lekka zupa pieczarkowa

Przykryj patelnię pokrywką i duś, aż wszystko będzie miękkie.
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w półtalarki.
W rondlu zagotuj bulion i przełóż do niego zawartość patelni. Dodaj ziemniaki. Wyjmij gałązki ziół.
Gotuj razem kilka minut. Gorącą zupę rozlej na talerze. Udekoruj natką pietruszki i kleksem jogurtu naturalnego. Smacznego :).

Lekka zupa pieczarkowa
Lekka zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa podana dzisiaj smakowała trochę inaczej. Sprawiły to grzyby suszone, które do niej dodałam no i oczywiście świeże zioła. Na pomysł z grzybami suszonymi wpadłam rano kupując warzywa i pieczarki na targu. Zobaczyłam bowiem po raz pierwszy w tym roku świeże podgrzybki i sobie uświadomiłam, że mam jeszcze sporo suszonych grzybów z tamtego roku. A że zaplanowaliśmy zupę pieczarkową, to pomyślałam, iż spokojnie mogę je pomieszać. I faktycznie suszone podgrzybki dodały pięknego aromatu.
Jeśli chcesz zobacz zupę pieczarkową kremową i wersję z makaronem.
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/zupa-pieczarkowa/

http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/zupa-pieczarkowa-2/

Zioła

Zioła natomiast wczoraj kupiłam świeże, ponieważ przed wyjazdem na wczasy część takich w słabszej kondycji zlikwidowałam. Nie wyobrażam sobie mojego balkonu bez przeróżnych ziół dlatego szybko musiałam je uzupełnić. A skoro nabyłam je, to oczywiście musiałam szybko wykorzystać :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *