Lekka ogórkowa z ryżowymi pulpetami

Lekka ogórkowa z ryżowymi pulpetami

Lekka ogórkowa z ryżowymi pulpetami
Składniki dla 4 osób:
2 duże skrzydełka z kurczaka
2 średniej wielkości pietruszki
1/4 małego selera
2 średnie marchewki
4 spore ogórki kiszona (Daj tylko ogórków, by smak odpowiadał Tobie i osobom, z którymi podzielisz się zupą. Najlepiej dodawaj je sukcesywnie, aż do osiągnięcia idealnej kwasowości).
3 liście laurowe
pęczek świeżego koperku (połowa do zupy, połowa do pulpetów)
3 łyżki śmietany czarny mielony pieprz
2 łyżki sosu sojowego
sól
czerwony pieprz – opcjonalnie
Na pulpety:
50 g ryżu – najlepiej do risotto (waga przed gotowaniem)
200 g piersi z kurczaka lub z indyka
mięso ze skrzydełek z przygotowania zupy, obrane od kości i pozbawione skóry
mała marchewka
mała pietruszka
średnia cebula
2 spore ząbki czosnku
2 łyżki mąki krupczatki lub innej
surowe jajko
sól
olej
pieprz – dużoooo

Przygotowanie:
Zagotuj litr wody i dodaj skrzydełka.
Zmniejsz ogień i gotuj około 1/2 godziny.
Po tym czasie obierz i dodaj marchewki, pietruszki i seler.
Dorzuć liście laurowe i dodaj sos sojowy.
Teraz zajmij się pulpetami.
Ryż zalej niewielką ilością lekko osolonej wody i gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Ryż powinien wypić całą wodą.
Odstaw w garnku w ciepłe miejsce, czyli starym dobrym obyczajem otul kołdrą, bo pierzyn już chyba nie ma w polskich domach :).
Po 10 – 15 minutach wyjmij i odstaw do ostudzenia.
Gdy warzywa i mięso będą miękkie wyjmij je z zupy i pozostaw do ostygnięcia.
Jedną marchewkę i pietruszkę pokrój w półplasterki i odłóż na bok.
Ogórki zetrzyj na grubych oczkach tarki i dodaj do wywaru.
Gotuj na małym ogniu.


Wróć teraz do przygotowywania pulpetów.
Obierz cebulę, czosnek, marchew i pietruszkę.
Warzywa korzeniowe zetrzyj na grubych oczkach tarki, cebulę pokrój w niewielką kostkę, a czosnek posiekaj.
Na patelni lub w rondelku rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
Dodaj marchew, pietruszkę i czosnek.
Przesmażaj, aż warzywa zmiękną.
Dodaj do ryżu.
Surowy filet pokrój w sporą kostkę i zmiel razem z mięsem ze skrzydełek.
Dodaj do ryżu.
Wbij surowe jajko, dodaj mąkę.
Całość dopraw solą i pieprzem. (Jeżeli dania nie będziesz serwować dzieciom, to nie żałuj pieprzu. Pulpety są delikatne, pieprz doda im charakteru).
Dodaj połowę posiekanego koperku.
Całość dokładnie wymieszaj i formuj niewielkie podobnej wielkości pulpety.
Gotowe wrzucaj do zupy i gotuj około 10 minut. (czas gotowania zależy od wielkości kulek, najlepiej po wypłynięciu odczekaj 3-4 minuty i jednego spróbuj 🙂
Do zupy dodaj odłożone pokrojone warzywa oraz śmietanę. Jeśli używasz takiej z mniejszą ilością tłuszczu, to najpierw zahartuj ją gorącą zupą.
Dopraw w razie potrzeby solą i solidną porcją czarnego pieprzu.
Rozlej zupę na talerze , posyp pozostałym koperkiem i opcjonalnie roztartym w dłoniach czerwonym suszonym pieprzem. Smacznego :).

Lekka ogórkowa z ryżowymi pulpetami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *