Kurkowa zupa z batatem

Kurkowa zupa z batatem

Składniki dla 2-3 osób:
2oo g świeżych lub mrożonych kurek
mały batat lub pół większego
średniej wielkości marchewka
mała cebula
udziec z kurczaka bez skóry i kości
1/3 małego pęczka natki pietruszki
2 łyżki sosu sojowego
sól do smaku
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
duży liść laurowy lub 2 mniejsze
100 ml kwaśnej śmietany
świeżo mielony czarny pieprz do podania

Przygotowanie:
Zacznij od oczyszczenie grzybów.
W tym celu kurki przełóż do miski i zalej gorącą wodą osoloną łyżeczką wody.
Odstaw na 10 minut.
Wyłów grzybki za pomocą łyżki cedzakowej.
Z miski wylej wodę i opłucz usuwając cały piasek.
Zabieg powtórz w razie potrzeby.
Jeśli pozostały nadal jakieś zanieczyszczenia, to usuń je za pomocą małego nożyka.
Cebule obierz i pokrój w małą kostkę.
Kurczaka pokrój w małe kawałki, takie na jeden raz do buzi :).
Obierz marchewkę i batata.
Marchew pokrój w cienkie plastry, a batata w niewielką kostkę.
W garnku o grubym dnie rozgrzej masło i wrzuć cebulę, kurczaka oraz kurki.
Przesmażaj kilka minut często mieszając.
Dodaj marchewkę i batata, przykryj garnek i duś, aż warzywa zmiękną.
Dodaj wodę, sam(a) zdecyduj ile jej dodasz w zależności, czy chcesz by zupa była bardziej lub mniej gęsta.
Dopraw sosem sojowym, pieprzem ziołowym i solą.
Z łodyg natki pietruszki oderwij liście, a łodygi zwiąż bawełnianą nitka i dorzuć do zupy.
Liście natki posiekaj i odłóż na bok.
Zupę gotuj jeszcze kilka minut.
Śmietanę zahartuj kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlej do zupy.
Gorącą zupę rozlewaj na talerze.
Posyp posiekanymi listkami pietruszki i dopraw solidną porcją pieprzu. Smacznego :).

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *