Krupnik z podrobami

Krupnik z podrobami

Składniki na 4 porcje:
3 żołądki z gęsi
200 g serc z kurczaka
2 skrzydełka
6 łyżek kaszy
duża marchew
duża pietruszka
2 laski selera naciowego
kawałek selera korzeniowego
kilka świeżych lub mrożonych grzybów leśnych
3 liście laurowe
1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
2 łyżki sosu sojowego
sól i pieprz do smaku
łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Żołądki i serca dokładnie oczyść.
Żołądki pokrój w plasterki, a serca przetnij wzdłuż na połowę.
W garnku zagotuj litr wody i wrzuć żołądki.
Gotuj do czasu, aż zaczną mięknąć i dodaj serca i skrzydełka.
Warzywa obierz i oczyść.
Połowę pietruszki i selera korzeniowego pokrój w kostkę.
Resztę dodaj do garnka.
Marchew i seler naciowy pokrój w plastry (jeśli marchew jest gruba, to pokrój w półplastry).
Dodaj do garnka liście laurowe, pieprz i sos sojowy.
Po 15 minutach dorzuć pokrojone warzywa, grzyby leśne i pęczak.
Gotuj do czasu, aż wszystko zmięknie.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.Smacznego :).

Krupnik z podrobami

Do niedawna w ogóle nie jadałam krupniku. Jako dziecko zraziłam się do niego. Moja niechęć trwała bardzo długo. Przełamałam się i całkowicie zmieniłam zdanie na jego temat. Teraz staram się go przyrządzać w różnych odsłonach. Przedstawiam Wam dzisiejszą :). Miłego dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *