Krupnik z podrobami

Krupnik z podrobami i kaszą pęczak

Krupnik z podrobami i kaszą pęczak

Krupnik z podrobami i kaszą pęczak

Składniki dla 2 osób:
duże skrzydełko z kurczaka
2 żołądki gęsie (właściwie dwie połówki żołądka)
2 małe pietruszki
2 małe marchewki
kawałek selera
kawałek pora
średni ziemniak
2 łyżki suchego pęczaku
2 łyżki sosu sojowego
2-3 grzybki  – ja dałam mrożone podgrzybki – opcjonalnie
listek laurowy
2 ziela angielskie
5-6 ziaren kolorowego pieprzu
świeżo zmielony pieprz czarny – do podania

Przygotowanie:
Żołądki zalej 0,5 litra wody i gotuj do momentu, aż zaczną mięknąć (około 1,5 godziny).
Dodaj skrzydełko. 
Obierz seler, marchewki i pietruszki i dorzuć do garnka.
Dodaj oczyszczony seler oraz liść laurowy, ziela angielskie i kolorowy pieprz oraz grzyby.
Dopraw sosem sojowym.
Miękkie żołądki wyjmij i zostaw do lekkiego przestudzenia.
Do zupy dodaj wypłukaną kaszę.
Ziemniaka obierz, pokrój w niewielką kostkę i dodaj do garnka.
Żołądki pokrój na mniejsze kawałki i ponownie wrzuć do zupy.
Gdy kasza zmięknie, nalewaj zupę na talerze i serwuj.
Posyp świeżymi ziołami i podaj czarny pieprz w młynku. Smacznego :). 

Krupnik z podrobami
Krupnik z podrobami

To już drugi krupnik na moim blogu. Zupa, której nie jadłam przez ponad 40 lat :). Teraz wróciła do łask, w pewnym stopniu na pewno dla tego, iż podałam ją z moją ulubioną kaszą – pęczakiem, polecam wszystkim, którzy jej nie znają. Bardzo lubię też gryczaną białą, nieprażoną. Kasze nie dość, że świetnie smakują, to dodatkowo są bardzo zdrowe. W mojej szafce z zapasami jest mnóstwo jej gatunków i staram się, żeby minimum raz w tygodniu ją zjadać. Kasza świetnie się komponuje z różnymi sosami, w pierogach, gołąbkach i sałatkach. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *