Kremowa zupa z pora podana z udźcem indyka

Kremowa zupa z pora podana z udźcem indyka

Kremowa zupa z pora podana z udźcem indyka

Kremowa zupa z pora podana z udźcem indyka

Składniki dla 2 osób na małe porcje:
1/2 litra dobrego bulionu drobiowego lub niedzielnego rosołu, oczywiście żartuję z tym niedzielnym, bo rosół robimy również w inne dni tygodnia, ale ten niedzielny kojarzy się nam zawsze z tym najpyszniejszym, maminym 😀 :D.
mały por lub 1.2 większego
średni ziemniak
łyżeczka masła
olej rzepakowy
do podania czarny pieprz w młynku
2 plasterki dobrej wędliny

Przygotowanie:
Pora bardzo dokładnie oczyść z ewentualnego piasku.
Odrzuć zielone liście.
Odkrój 4 centymetrowy kawałek warzywa i odłóż.
Pozostałą część pokrój na półplastry.
W rondlu rozpuść masło i wrzuć pora.
Przesmażaj mieszając od czasu do czasu.
W miedzy czasie obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę ziemniaka.
Gdy por się zeszkli dodaj ziemniaka i przesmażaj razem jeszcze 5 minut.
Teraz dodaj do rondla gorący bulion (rosół) i gotuj do momentu, aż ziemniaki i por będą całkiem miękkie.
W czasie gdy warzywa się gotują możesz przygotować „siano” z pora –  pomysł na nie zaczerpnęłam od Karola Okrasy.
Pokrój odłożonego pora w zapałkę.
W małym rondelku lub na patelni rozgrzej olej i wrzucaj partiami pora (ja robiłam na 2 razy), nie mieszaj, tylko pozwól, żeby się zrumienił.
Wyjmuj łyżką cedzakową na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym.
Czynność powtórz.
Szynkę ( ja dodałam udziec z indyka gotowany na parze, który zrobiliśmy do chleba) pokrój na mniejsze kawałki.
Gotową zupę zmiksuj.
Podgrzej i rozlewaj na talerze.
Posyp „sianem” z pora i szynką oraz świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego :).

Kremowa zupa z pora podana z udźcem indyka
Kremowa zupa z pora podana z udźcem indyka

Zobacz również przepis na zupę porową z jabłkiem i grzanką:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/kremowa-zupa-z-pora-i-jablka/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *