Kremowa zupa z kalarepki podana z grzankami

Kremowa zupa z kalarepki podana z grzankami

Kremowa zupa z kalarepki podana z grzankami

Składniki dla 4 osób:
2 skrzydełka z kurczaka
średnia marchewka
średnia pietruszka
7 cm pora
kawałek selera
2 duże kalarepy z liśćmi
kostka bulionu warzywnego

Kremowa zupa z kalarepki
Gotuj do miękkości

Przygotowanie:
Do garnka wlej litr wody i dodaj skrzydełka, zagotuj. W tym czasie umyj i obierz marchewkę, pietruszkę, seler i pora. Dodaj do zupy w całości razem z kostką warzywną. Gotuj aż skrzydełka i warzywa będą miękkie i wydobędzie się z nich całkowity aromat ok. godziny. W tym czasie umyj bulwy kalarepy i liście, ja odrzuciłam  łodygi i brzydsze liście. Z garnka wyjmij ugotowane warzywa i skrzydełka, możesz je wykorzystać do innej potrawy. Kalarepy pokrój w średnią kostkę, liście w paski i dodaj do wywaru. Gotuj do miękkości ok. 10 minut (dotyczy to młodej kalarepy). Zmiksuj blenderem. Nakładaj na talerze. Podawaj z grzankami. Smacznego :).

Kremowa zupa z kalarepki
Kremowa zupa z kalarepki

Może myślisz sobie co to za przepis, żadnych przypraw choćby liść laurowy, pieprz, sos sojowy itd. Uwierz mi, że jak poczujesz w całym domu wspaniały zapach kalarepki, to zrozumiesz że nie wolno niczym zepsuć tego aromatu. Zbyszkowi musiałam obiecać, że będę częściej robić tę zupkę, naturalnie nie zawsze w postaci kremowej. Zupkę zrobiłam dziś wieczorem, ale podam ją jutro. Mamy na obiedzie specjalnych gości Ninkę i prawdopodobnie Leonka, to nasze wnuki. Zupka jest kremowa, bo Leoś czasem kręci noskiem na niektóre warzywa :). Mam nadzieję, że ta zupka będzie smakowała naszym maluchom. W pierwszej chwili myśleliśmy o zupie krewetkowej, bo i Leoś i Nina bardzo lubią krewetki, ale pomyśleliśmy, że zrobimy taką z prawdziwego zdarzenia jak zaprosimy  na obiadek całą piąteczkę naszych tyskich dzieci i wnucząt :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *