Kremowa zupa z dyni z pastą curry i batatem

Kremowa zupa z dyni z pastą curry i batatem

Kremowa zupa z dyni z pastą curry i batatem

Składniki dla 2 osób:
100 g batata
225 g pokrojonej w kostkę dyni (może być z mrożonki)
kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
średnia szalotka
łyżeczka pasty curry czerwonej lub żółtej
300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
1/2 dojrzałej pomarańczy
1/2 papryczki chili
100 ml mleka kokosowego
płatki chili – opcjonalnie

Przygotowanie:
Szalotkę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Imbir obierz (najlepiej się obiera za pomocą łyżeczki) i posiekaj.
Dynię obierz (hokkaido nie trzeba obierać) i pokrój w kostkę.
Batata również obierz i pokrój w podobną kostkę jak dynię.
Papryczkę chili umyj i drobno posiekaj, trochę odłóż do dekoracji.
Pomarańczę wyszoruj i sparz a następnie zetrzyj skórkę z połowy owocu.
Przekrój na pół i wyciśnij sok z połowy pomarańczy, drugą połowę niezwłocznie zjedz :).
W garnku o grubym dnie rozgrzej masło i wrzuć szalotkę, paprykę oraz imbir.
Przesmażaj, aż cebula się ładnie zeszkli, dodaj pastę curry, wrzuć batata i dynię.
Przesmażaj razem 2-3 minuty cały czas mieszając.
Zalej bulionem, dodaj sok i skórkę z pomarańczy i gotuj do czasu, aż warzywa zmiękną.
Wlej mleko kokosowe i razem gotuj jeszcze 5 minut.
Zmiksuj zupę na gładki krem i podawaj gorącą.
Na talerzu ozdób prażonymi płatkami migdałów i jeśli chcesz dodaj też płatki chili. Smacznego :).

Kremowa zupa z dyni
Kremowa zupa z dyni

Dynia – ciekawostki

Dynia na całym świecie uchodziła zawsze za symbol płodności, po pierwsze z trudnej do przeliczenia liczby pestek (do 500), a po drugie dlatego, że nasiona po dłuższym okresie przechowywania często zaczynały kiełkować we wnętrzu owocu.
W meksykańskich jaskiniach znaleziono odciski pestek dyni, których wiek ocenia się na około 10 tys. lat.
Do Europy dynia dotarła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi, który zetknął się z nią po raz pierwszy na Kubie.
Wielkie zasługi na polu uprawy dyni położyli hodowcy japońscy. Przywiązywali oni wagę nie tylko do wyśmienitego smaku, ale też wyhodowali odmiany dyni przeznaczone dla małych rodzin, bądź dla singli np. Hokkaido, Haukou Aokawa Kuri, czy Mikoshi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *