Kremowa zupa z czerwonej soczewicy

Kremowa zupa z czerwonej soczewicy

Kremowa zupa z czerwonej soczewicy
Na bazie domowego rosołku

Składniki dla 4 osób:
litr bulionu (u nas rosół z zamrażarki)
marchewka
mała pietruszka
5-6 cm pora
kawałek selera
5 kopiastych łyżek czerwonej soczewicy
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżeczki ajwaru
łyżeczka sambal oelek
oliwa truflowa w sprayu
oliwa chili w sprayu

Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, pokrój w zapałki. Pora umyj i pokrój w półkrążki. Warzywa wraz z soczewicą dodaj do bulionu. Gotuj do miękkości około 20 minut. Po tym czasie dołóż ajwar, sos sojowy, i pastę sambal oelek. Na talerzu spryskaj do smaku oliwą chili i oliwą truflową. Mieliśmy zupę na dwa dni, w pierwszy dzień zjedliśmy z makaronem szpinakowym, a na drugi dzień z grzankami i parmezanem. Smacznego 🙂

Kremowa zupa z czerwonej soczewicy
Kremowa zupa z czerwonej soczewicy

Zupa wyszła bardzo smacznie. Zbyszek chyba po raz pierwszy zapytał, czy zapisałam wszystko co dodawałam, bo zupka jest pyszna i chciałby ją powtórzyć dokładnie taką samą kiedyś :). Mam nadzieję, że zapisałam wszystko. Soczewica w Polsce ciągle jest niezbyt popularna, a szkoda bo świetnie się sprawdza. Ja najbardziej lubię ją właśnie w zupach. I na naszym stole zupy z dodatkiem soczewicy goszczą regularnie. Przeważnie są pikantne jak większość naszych zup, ale my takie smaki lubimy. Oczywiście jeśli chcesz skorzystać z naszego przepisu, a masz na przykład małe dzieci albo nie lubisz ostrych smaków wystarczy nie dodawać przypraw pikantnych i zupa też będzie pyszna. 

2 thoughts on “Kremowa zupa z czerwonej soczewicy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *