Kremowa zupa z białych szparagów

Kremowa zupa z białych szparagów

Kremowa zupa z białych szparagów
Szparagi pokrój

Składniki dla 4 osób:
litr bulionu
wiązka białych szparagów
5 cm białej części pora
2 średnie ziemniaki
kolorowy pieprz
łyżka jasnego sosu sojowego

Przygotowanie:
Szparagi umyj.Usuń zdrewniałe końcówki, najprościej będzie jak zwyczajnie je przełamiesz, szparag sam pęknie w miejscu gdzie kończy się stwardniała część. Obierz najlepiej obieraczkiem do warzyw. Odkrój główki i odłóż na bok, szparagi pokrój na małe kawałki. ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę, pora pokrój w krążki. Bulion (u nas rosół z zamrażarki) zagotuj, dodaj pokrojone warzywa i gotuj do miękkości (około 20 minut).

Kremowa zupa z białych szparagów
Kremowa zupa z białych szparagów

Oddzielnie ugotuj główki szparagów w lekko posolonej i posłodzonej wodzie (około 5 minut). Gdy zupa trochę przestygnie, zmiksuj ją za pomocą blendera. Rozlej na talerze, dodaj główki szparagów oraz skrop oliwą. Smacznego 🙂
Uwaga: jeśli chcesz żeby to był krem, a nie zupa kremowa, to do zupy dodaj jeszcze 3 średnie ziemniaki.. My wolimy lekką zupę kremową. 

Kremowa zupa z białych szparagów
Kremowa zupa z białych szparagów

Szparagi

Sezon na szparagi nie trwa długo.W tym roku na rynku pojawiły się wyjątkowo wcześnie i co najważniejsze smakują wybornie. Z całą pewnością jeszcze wiele razy pojawią się na naszym blogu. Zupa kremowa z tych warzyw jest wyjątkowo aksamitna i delikatna. Ta w dzisiejszym wydaniu została dość mocno przyprawiona kolorowym pieprzem. 

Szparagi są jednym z najmniej kalorycznych warzyw, ale też i skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawierają kwas foliowy, witaminy C, E, beta-karoten, wapń, potas, fosfor oraz błonnik.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *