Kremowa zupa z batata

Kremowa zupa z batata

Składniki dla 2 osób:
batat 350 g
średnia cebula
olej
1/2 puszki krojonych pomidorów
1/2 łyżeczki czerwonej adżiki lub ostrej pasty chili (jeśli nie masz, to po prostu dopraw ostrą papryką w proszku)
3 gałązki świeżego tymianku
3 łyżki mleka kokosowego
1-2 łyżki płatków migdałowych
sól do smaku

Przygotowanie:
Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Batata wyszoruj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę o grubości 1,5 cm, oczywiście mniej więcej :D.
Na suchą patelnię wrzuć płatki migdałów i upraż na lekko brązowy kolor.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej roślinny i wrzuć cebulę.
Do miękkiej i lekko zeszklonej cebuli dodaj batata.
Przesmażaj 5-7 minut często mieszając.
Po tym czasie zalej wodą tak by całkowicie przykryła warzywa.
Gotuj do czasu, aż batat będzie miękki i dodaj pomidory w puszce.
Wrzuć 2 gałązki tymianku lub same listki oberwane z niego.
Dodaj adżikę lub ostrą pastę chili i dopraw solą.
Gotuj razem 10 – 15 minut.
Wyłącz palnik, wyjmij łodygi tymianku, dodaj mleko kokosowe i zmiksuj zupę na gładki krem.
Rozlej na talerze, posyp listkami tymianku oraz płatkami migdałów. Smacznego :).

Kremowa zupa z batata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *