Kremowa zupa szczawiowa z żółtkami i kremówką

Kremowa zupa szczawiowa z żółtkami i kremówką

Składniki dla 8 osób:
2 duże pęczki szczawiu
2 litry bulionu lub rosołu (u nas rosół z kury)
3 duże ziemniaki
2 duże ząbki czosnku
14 jajek ugotowanych na twardo
100 ml śmietany 30%
łyżka masła klarowanego

Przygotowanie:
Szczaw dokładnie umyj i wysusz. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Pokrój na małe kawałki. Czosnek obierz. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej masło klarowane i wrzuć szczaw, przesmaż mieszając, gdy zmieni kolor dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy poczujesz aromat czosnku, dodaj bulion, gotuj przez 10 minut. Zdejmij z ognia. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Jajka obierz ze skorupek. 6 jajek przekrój na pół i wyjmij żółtka, wrzuć je do zupy. Zawartość garnka zmiksuj na gładką masę, dodaj śmietanę. Pozostałe jajka pokrój tak jak lubisz (jedno jajko na osobę). Zupę rozlej na talerze, podawaj z gotowanym jajkiem. Smacznego :).

Kremowa zupa szczawiowa
Kremowa zupa szczawiowa

Szczaw

Szczaw jest w Polsce znany chyba wszystkim, aczkolwiek nie jest zbyt doceniany, a szkoda. Zupa szczawiowa jest bardzo dobra, ma niepowtarzalny smak. My zupę szczawiową przyrządzamy 2, 3 razy w roku. Należy pamiętać, iż za często nie powinno się spożywać szczawiu, gdyż wypłukuje on wapń z naszego organizmu, a zawarte w nim szczawiany mogą doprowadzić do kamicy nerkowej. Ale tak się może zadziać tylko gdybyśmy jedli go kilka razy w tygodniu.
W szczawiu znajduje się bardzo dużo witaminy C, która nie tylko uodparnia organizm, ale również przyspiesza procesy gojenia się ran. Szczaw bardzo często jest jednym ze składników syropów na kaszel. Wykorzystywany jest również do wyrobu kosmetyków. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *