Kremowa zupa porowa z wędzonym pstrągiem

Kremowa zupa porowa z wędzonym pstrągiem

Inspiracją był przepis Roberta Sowy. Moja wersja jest nieco odchudzona 🙂
Składniki dla 2-3 osób:
0,5 litra dobrego bulionu drobiowego
spory por
średnia cebula
3 średniej wielkości ziemniaki
średni korzeń pietruszki
duży ząbek czosnku lub dwa mniejsze
2 suszone pomidory
świeże zioła – ulubione
łyżeczka czarnuszki
100 g wędzonego na ciepło filetu z pstrąga
masło klarowane
gałka muszkatołowa
sól
czarny mielony pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki, pietruszki, cebulę i czosnek obierz.
Pora dokładnie oczyść.
Ziemniaki i pietruszkę pokrój w niewielką kostkę.
Cebulę posiekaj.
Pora pokrój w półplasterki.
Na sporej patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć ziemniaki i pietruszkę.
Przykryj i smaż mieszając od czasu do czasu, aż zaczną mięknąć.
Dodaj pora i cebulę.
Gdy warzywa będą już miękkie dorzuć przeciśnięty prze praskę czosnek.
Po 30 sekundach przełóż zawartość patelni do gorącego bulionu.
Suszone pomidory drobno posiekaj.
Zupę zmiksuj.
Dodaj posiekane pomidory, trochę odłóż do dekoracji.
Dopraw zupę świeżo startą gałką muszkatołową, czarnym pieprzem i solą.
Rozlej na talerze.
Dodaj pstrąga.
Posyp czarnuszką, odłożonymi pomidorami i świeżymi ziołami. Smacznego :).

Kremowa zupa porowa z wędzonym pstrągiem

2 thoughts on “Kremowa zupa porowa z wędzonym pstrągiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *