Kremowa brokułowa z fetą

Kremowa brokułowa z fetą

Składniki dla 2 osób:
0,5 l bulionu mięsnego lub warzywnego (u mnie rosół z kurczaka zagrodowego z bardzo dużą ilością warzyw)
2 małe brokuły lub 1 duży
2 duże ząbki czosnku
łyżka sosu sojowego
2 łyżki pokruszonej fety – oryginalnej
łyżeczka prażonych płatków migdałowych
łyżeczka prażonego białego sezamu
dwa listki bazylii do dekoracji
pieprz kolorowy do podania na stół

Przygotowanie:
Brokuły umyj i osusz.
Odkrój grube nóżki i pokrój w plastry o centymetrowej szerokości.
Zagotuj bulion i wrzuć pokrojony trzon brokuła.
Gotuj około 10 minut.
W międzyczasie kwiat brokułu rozdziel na małe różyczki.
Wyjmij z wywaru ugotowany plastry, a wrzuć różyczki brokułu.
Gotuj kilka minut, aż warzywo zacznie mięknąć.
Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i sos sojowy.
Gotuj jeszcze 2-3 minuty. (pamiętaj, że jeśli zbyt długo będziesz gotować brokuła straci nie tylko swój wspaniały smak, ale i większość wartości odżywczych).
Przestudź lekko zupę i zblenduj.
Ponownie zagrzej.
Na talerze lub do miseczek rozłóż po łyżce fety i zalej gorącą zupą.
Posyp płatkami migdałów i sezamem.
Udekoruj bazylią. Smacznego :).



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *