Krem z kalarepki z grillowanym warzywem

Krem z kalarepki na bulionie warzywnym

 

Krem z kalarepki

Składniki:
Duża marchewka

Średnia pietruszka
Kawałek selera
Cebula
Spora kalarepa
Litr wody
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
4-5 ziaren pieprzu
Świeżo zmielony pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:
Umytą i obraną marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka z wodą i przyprawami. Gotuj bulion na małym ogniu ok. 40-50 minut. W tym czasie kalarepę obierz i pokrój w kostkę. Z bulionu wyjmij warzywa i odłóż je na bok. Do garnka wrzuć kalarepę, dodaj sól i gotuj do miękkości. Jeśli już jest gotowa przestudź, dodaj 5 centymetrowy kawałek marchewki, kawałek selera i pietruszki i wszystko zmiksuj.  Podgrzej i rozlej na talerze, dopraw solą i pieprzem. Możesz podawać z grzankami. Smacznego:).

Jeszcze nie tak dawno temu kalarepę w warzywniakach można było kupić wyłącznie w sezonie. Teraz warzywo to jest dostępne praktycznie przez cały rok. Najpyszniejsze jest oczywiście wczesnym latem i wtedy fajnie jest chrupać taką surową młodą kalarepę. Jesienią robiła się twarda, łykowata i włóknista. Teraz już można kupić i jesienią, i zimą całkiem przyzwoitą kalarepę, no może nie do chrupania na surowo, ale na zupę nadaje się całkiem dobrze. Zupa z kalarepki jest lekko słodkawa i bardzo smaczna, dzieci ją uwielbiają, a z dodatkiem grzanek, to potrafią zjeść i kilka porcji :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *