Krem z kalafiora z serem gorgonzola oraz bazylią

Krem z kalafiora z serem gorgonzola oraz bazylią

Krem z kalafiora z serem gorgonzola oraz bazylią

Krem z kalafiora z gorgonzolą
Krem z kalafiora z serem gorgonzola oraz bazylią

Składniki dla 4 osób:
2 skrzydełka
pół małego kalafiora
mała marchewka
mała pietruszka
4 cm pora, biała część
kawałek selera
kilka listków bazylii
gorgonzola
kostka bulionu warzywnego
łyżka jasnego sosu sojowego

Przygotowanie:
Wlej do rondla litr wody i dołóż skrzydełka. Warzywa umyj, obierz.  Seler, marchewkę i pietruszkę pokrój na mniejsze kawałki, pora w półplasterki, i dodaj do wywaru, jeśli skrzydełka są już miękkie. Po 10 minutach dołóż kalafiora podzielonego na różyczki. Gotuj do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Wyciągnij skrzydełka, marchewkę, seler i pietruszkę oraz kilka różyczek kalafiora do dekoracji. Resztę zmiksuj, dodając stopniowo kawałki pietruszki i selera dla zachowania równowagi smaku. Marchewki nie dodawaj jeśli chcesz otrzymać jaśniejszy kolor kremu. Listki bazylii pokrój w cienkie paseczki. Zupę rozlej na talerze. Udekoruj gorgonzolą, bazylią, różyczką kalafiora oraz kawałkiem marchewki. Krem z kalafiora z serem gorgonzola oraz bazylią jest gotowy. Smacznego:)

Krem z kalafiora z gorgonzolą

Dość często robimy zupy kremy. Uwielbiamy ich aksamitny, szlachetny smak. Taka zupa zazwyczaj też pięknie się prezentuje, a chyba wszyscy lubimy ładnie podane jedzenie. Krem z kalafiora robiliśmy już z różnymi dodatkami. Na pewno na naszym blogu pojawi się jeszcze kilka wariacji na ten temat. W przepisie powyżej, smak zupy  podkreśla gorgonzola, która znakomicie sprawdza się w duecie z kalafiorem. Świeże liście bazylii dodają dodatkowego aromatu i sprawiają, że zupa wydaje się jeszcze lżejsza.

 Bazylia pochodzi z Azji i Afryki. Bez problemu można ją uprawiać w warunkach domowych. Bazylia nie jest tylko przyprawą kulinarną. Stosuję się ją również do wyrobu likierów, mydła, czy perfum. Odstrasza również owady, działa uspokajająco (zwłaszcza olejki przygotowane na bazie bazylii, okłady i żucie liści) i przyspiesza metabolizm, ma działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne. Dzięki temu, że zawiera dużo witaminy A, pozytywnie wpływa na nasz wzrok.   Zjadajmy więc, to aromatyczne ziółko :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *