Krem z kalafiora z grzankami

Krem z kalafiora z grzankami

Krem z kalafiora z grzankami

Składniki dla 2 osób:
400 – 500 ml lekkiego bulionu drobiowego 
1/2 małego kalafiora
kawałek kiełbasy wielkości kciuka (chorizo, wiejska lub inna, którą lubisz)
mała cebula
duży ząbek czosnku
płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki kurkumy
4 łyżki mleka kokosowego lub śmietany 30%
2 cienkie kromki chleba razowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
oliwa
płatki chili
sól, pieprz


Przygotowanie:
Kalafiora podziel na małe różyczki, umyj i osusz.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę.
Wrzuć cebulę, lekko oprósz solą i smaż, aż zmięknie.
Dodaj kalafiora i przesmażaj kilka minut.
Zalej bulionem, dodaj kurkumę i gotuj, aż kalafior zmięknie.
Kromki chleba wrzuć do tostera lub obsmaż na odrobinie oliwy na patelni.
Wystudź i porozrywaj na małe kawałki.
Kiełbasę pokrój w cienkie plasterki i rozłóż na suchej patelni.
Smaż na bardzo małym ogniu, aż stanie się chrupka.
Czosnek obierz i posiekaj.
Grzanki i czosnek dodaj do kiełbasy, posyp papryką i dokładnie wymieszaj.
Smaż razem przez chwilkę, (uważaj żeby czosnek się nie przypalił) i przełóż na talerzyk wyścielony ręcznikiem papierowym.
Zupę zmiksuj razem z mlekiem kokosowym.
Dopraw solą, pieprzem i płatkami chili.
Podawaj gorącą zupę posypaną natką pietruszki lub kolendry, kiełbasą i grzankami.
Smacznego :).

Krem z kalafiora z grzankami

Doprawiłam tę zupę kurkumą, która dodała pięknego koloru i przede wszystkim podniosła jeszcze bardziej wartość odżywczą. Przyprawa ta należy do najzdrowszych na świecie, a jako że nie jest inwazyjna w smaku, to staram się jej używać często :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *