zupa z jarmużu

Krem z jarmużu mrożonego na rosołku

Krem z jarmużu

Składniki dla 2 osób:
0,75 litra rosołu
1/3 opakowania mrożonego jarmużu
średnia cebula
4 ząbki czosnku
pestki słonecznika, dyni i ziarna sezamu
troszkę śmietanki 30%
olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:
Rozpuść tłuszcz na patelni, jeśli jest gorący wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj posiekany czosnek. Jeśli poczujesz aromat czosnku, przełóż zawartość patelni do garnka z rosołem (my zawsze mamy zamrożony rosół, który wykorzystujemy głównie do przyrządzania zupy kremu, ale możesz zrobić bulion z kostki rosołowej). Do garnka dodaj jarmuż i gotuj około 20-25 minut. W tym czasie rozgrzej suchą patelnię, wrzuć pestki słonecznika, dyni i sezamu i praż często potrząsając patelnią do momentu aż lekko zaczną się złocić – musisz dobrze wyczuć ten moment. Przestudź zupę i zmiksuj. Podgrzej i rozlej do talerzy, posyp pestkami i ziarnami (świetnie komponują się z tą zupą) i dodaj śmietanę. Krem z jarmużu jest gotowy. Smacznego:)

Kupując jarmuż wybieraj zwarty o intensywnie zielonych liściach. Stare liście będą pożółknięte. Liście odcinamy od łodyg specjalnymi nożyczkami do ziół albo zwyczajnie nożem i bardzo dokładnie myjemy, bo w tych lekko pokręconych liściach może się znajdować spore poletko ziemi:). Czyste i wysuszone liście rwiemy palcami na małe kawałki. Ponieważ liście jarmużu są dość twarde, dobrze przed przyrządzeniem trochę je pozgniatać w dłoniach. 

Jarmuż możemy piec, smażyć, gotować na parze, gotować w wodzie lub bulionie. Przed pieczeniem liście rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy solą albo polewamy sosem sojowym (ja wybieram sos sojowy, który w naszej kuchni używany jest do bardzo wielu potraw). Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 150 stopni.Na parze przygotujemy jarmuż rozkładając jego liście w koszyku do gotowania na parze, który ustawiamy nad lekko osoloną wodą. Gotujemy krótko 4-6 minut.
Jeśli chcemy ugotować w wodzie lub rosole wkładamy go do dużego garnka, zalewamy wodą i solimy (jeśli w rosole nie solimy już). Gotujemy pod lekko uchyloną pokrywką ok 4-6 minut.
Smażymy na maśle lub oliwie pokrojone w paski do momentu aż zmiękną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *