Krem szparagowy z białymi warzywami

Krem szparagowy z białymi warzywami

Krem szparagowy z białymi warzywami

Składniki dla 2 osób:
1/2 pęczka białych szparagów
1/4 małego selera korzeniowego
średnia marchewka
10 cm białej części pora
średniej wielkość korzeń pietruszki
2 ząbki czosnku
mała cebula
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
szczypta ziaren czerwonego pieprzu do dekoracji lub płatków chili albo odrobina czerwonej papryki w proszku
łyżka sosu sojowego
sól do smaku, pamiętaj jednak, że ser który dodasz do kremu również jest słony.
łyżka gorgonzoli

Przygotowanie:
Szparagi obierz.
Odłam zdrewniałe końcówki, ale ich nie wyrzucaj.
Cebulę, seler, marchew, pietruszkę i czosnek obierz i włóż do garnka.
Dodaj też zdrewniałe końcówki szparagów.
Zalej wodą tak, by lekko przykrywała warzywa.
Dodaj liść laurowy, ziela i pieprz.
Dopraw sosem sojowym.
Gdy warzywa zmiękną wyjmij marchewkę, cebulę, końcówki szparagów, liście laurowe, ziela i ziarna pieprzu.
Ze szparagów odkrój główki, a łodygi wrzuć do wywaru.
Gotuj do czasu, aż szparagi będą miękkie, ale wciąż chrupiące.
Dodaj główki szparagów i gotuj jeszcze 2 minuty.
Wyłącz ogień i zmiksuj zupę.
Ponownie ją podgrzej.
Na talerze rozłóż ser gorgonzola i zalej bardzo gorącą zupą.
Posyp czerwonym pieprzem roztartym w dłoniach lub papryką.
Udekoruj ulubioną zieleniną. Smacznego :).

Krem szparagowy z białymi warzywami
Krem szparagowy z białymi warzywami

Wiecie, że białe szparagi rosną pod ziemią? Są one delikatniejsze od zielonych, czy fioletowych. Ja lubię i białe i zielone, a fioletowych nie miałam okazji jeszcze jeść. Zupa, którą dzisiaj proponuję jest pyszna. Poza szparagami wyczuwalna jest nutka selera, który również rewelacyjnie sprawdza się w zupach kremowych (i pomyśleć, że kiedyś go nie lubiłam) :).
Gorgonzola dodała wyrazistości, a czerwony pieprz pikanterii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *