Krem szparagowy z bazyliowym pesto

Krem szparagowy z bazyliowym pesto

Krem szparagowy z bazyliowym pesto

Składniki dla 2 osób:
0,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
pęczek białych szparagów
mały ziemniak
2 łyżeczki pesto z bazylii – przepis na pesto znajdziesz tu: http://www.wielosmaki.pl/inne/pesto-z-bazylii-i-orzeszkow-piniowych/
4 łyżki ugotowanego świeżego lub mrożonego groszku
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
2 kopiaste łyżki gęstej 12% śmietany
sól i pieprz do smaku
świeża bazylia do dekoracji – opcjonalnie

Przygotowanie:
Ziemniaka obieramy i kroimy w stosunkowo małą kostkę.
Szparagi obieramy(najlepiej nożykiem szczelinowym), odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy na dwu centymetrowe kawałki, główki zostawiamy w całości i odkładamy na bok.
Bulion zagotowujemy i wrzucamy kawałki szparagów i pokrojonego ziemniaka.
Gotujemy około 10 minut, aż ziemniak i szparagi zmiękną i wrzucamy główki szparagów.
Gotujemy razem 2 minuty i wyławiamy główki szparagów.
Wyłączamy ogień.
Do małej miseczki dajemy śmietanę, wlewamy 3-4 łyżki gorącej zupy i mieszamy.
Dodajemy kolejnych kilka łyżek zupy i ponownie mieszamy.
Zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy i mieszamy, a następnie blendujemy na krem.
Doprawiamy gałką muszkatołową i w razie potrzeby solą i pieprzem.
Dodajemy groszek i główki szparagów.

Możemy zupę podgrzać, ale już nie gotujemy.
 Rozlewamy na talerze.
Do każdej porcji dodajemy po łyżeczce pesto. Smacznego :).

 

Krem szparagowy z bazyliowym pesto
Krem szparagowy z bazyliowym pesto

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *