Kartoflanka podana z chipsami z wędzonego boczku

Kartoflanka podana z chipsami z wędzonego boczku

Kartoflanka podana z chipsami z wędzonego boczku

Składniki dla 2 osób:
2 średnie ziemniaki
spora marchewka
średnia pietruszka
1/4 średniego selera
7-8 cm pora
kilka gałązek naci selera
kilka gałązek świeżego lubczyku
kilka gałązek świeżego tymianku
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki jasnego sosu sojowego
łyżeczka maggi w płynie
2 ziela angielskie
6-7 ziaren pieprzu 
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki posiekanego szczypiorku
4 cieniutkie plasterki wędzonego boczku
3 malutkie dymki lub 1/2 cebuli
smalec gęsi lub inny tłuszcz do smażenia
łyżka śmietany do zup

Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i umyj. Pora dokładnie oczyść pod bieżącą wodą. 
W garnku zagotuj 1/2 litra wody i dodaj marchew, pietruszkę, seler i pora. 
Natkę selera, lubczyk i tymianek zwiąż nitką kuchenną (bawełnianą) i dodaj do zupy. Jeśli nie masz świeżych ziół dodaj suszone.
Dorzuć również ziarna pieprzu i ziela angielskiego.
Wywar warzywny gotuj 1 – 1,5 godziny.
Pod koniec gotowania dodaj sos sojowy i maggi. 
Wyjmij z zupy wszystkie warzywa. 
Boczek pokrój na mniejsze kawałki i smaż na patelni grillowej, aż staną się chrupkie. 
Przełóż na talerzyk wyścielony ręcznikiem papierowym i wytrzyj z nadmiaru tłuszczu.
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w plastry.
Gotuj w przygotowanym wywarze warzywnym do miękkości.
Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i sporo świeżo zmielonego pieprzu. Ma być wyraźnie wyczuwalny w zupie. 
Połowę ziemniaków wyjmij na talerzyk.
Śmietanę daj do szklanki i zahartuj kilkoma łyżkami gorącej zupy. Dokładnie wymieszaj i dodaj do garnka.
Lekko przestudź zupę i zmiksuj. Włóż odłożone ziemniaki i podgrzej zupę.
 W tym czasie dymki pokrój w krążki i smaż na smalcu gęsim do lekkiego zezłocenia.
Gorącą zupę rozlej na talerze, dodaj cebulkę i chipsy z boczku, a na koniec posyp szczypiorkiem. Smacznego :).

Kartoflanka
Kartoflanka

Wersja dietetyczna

Przy tej zupce jest trochę pracy, ale warto. Przyznam, że smakowała pysznie jak na zwykłą kartoflankę.
Jeśli chce się zjeść dietetyczną wersję tej zupki wystarczy pominąć boczek i śmietanę. Zupa ta w wersji podanej przeze mnie też nie jest zbyt kaloryczna. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *