Kapuśniak z młodej kapusty z boczniakami

Kapuśniak z młodej kapusty z boczniakami

Kapuśniak z młodej kapusty z boczniakami w stylu azjatyckim

Kapuśniak z młodej kapusty z boczniakami w stylu azjatyckim

Składniki dla 2 osób:
0,5 l wywaru drobiowego
1/4 główki małej, młodej kapusty
6 sporych boczniaków
1/2 małej marchewki
2 łyżki jasnego sosu sojowego
0,5 łyżeczki świeżo startego imbiru
łyżka soku z limonki
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
szczypta płatków chili

Przygotowanie:
Marchewkę obierz i pokrój w półplastry.
Boczniaki oczyść i pokrój w dużą kostkę, twarde trzonki odrzuć.
Zagotuj bulion i wrzuć marchew oraz boczniaki.
Imbir obierz, posłuż się łyżeczką, to najłatwiejszy sposób na obranie go 🙂 i zetrzyj  na małych oczkach tarki.
Kapustę pokrój w dużą kostkę.
Gdy marchewka zacznie mięknąć dodaj sos sojowy, imbir, sok z limonki, cukier i kapustę.
Gdy kapusta zmięknie, ale będzie jeszcze chrupiąca dopraw chili i rozlewaj na talerze. Smacznego :).

Kapuśniak z młodej kapusty z boczniakami
Kapuśniak z młodej kapusty z boczniakami

Zupa ta jest bardzo łatwa w przygotowaniu i naprawdę smaczna. No i zawsze to kapuśniak trochę inny. Od kiedy zaczęłam jeść warzywa al dente, a trwa to już dość długo, czuję jakbym poznawała je na nowo, są genialne. Tylko ziemniaki nadal wolę dobrze ugotowane 😀 :D.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *