Kapuśniak z młodej kapusty 2 z leśnymi grzybami

Kapuśniak z młodej kapusty 2 z leśnymi grzybami

Kapuśniak z młodej kapusty 2 z leśnymi grzybami

Składniki dla 4 osób:
mała główka kapusty
kawałek wędzonego żeberka lub kostki od schabu
2 marchewki – spore
pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1/2 warzywnej kostki
2 liście laurowe
kilka ziaren kolorowego pieprzu
3 ziela angielskie
6 – 7 kapeluszy suszonych podgrzybków
2 suszone owoce jałowca
2 łyżki łagodnej lutenicy
pieprz kolorowy mielony
sól
łyżka posiekanego koperku

Przygotowanie:
Grzyby namocz na 2-3 godziny.
Do garnka wlej litr wody, włóż wędzone żeberko i gotuj aż zacznie mięknąć.
Dodaj wyczyszczoną i obraną marchewkę, pietruszkę i seler oraz pora.
Dołóż liście laurowe, owoce pieprzu, jałowca i ziela angielskiego, a także kostkę warzywną
Gotuj, aż warzywa i mięso zmiękną.
Obierz i umyj drugą marchew i pokrój w grube plastry.
Grzyby pokrój w paseczki.
Z garnka wyjmij kość i warzywa.
Do wywaru dodaj grzyby, wodę z moczenia ich i plastry marchewki.
Gotuj do czasu, aż marchew trochę zmięknie.
Z kapusty poobrywaj wierzchnie liście, przekrój główkę na połowy i poszatkuj jedną z nich.
Dodaj do garnka.
Gotuj do miękkości.
Obierz mięso od kości i dodaj do zupy.
Dopraw lutenicą oraz solą i mielonym kolorowym pieprzem.
Posyp koperkiem i podawaj gorący kapuśniak. Smacznego :).

Kapuśniak z młodej kapusty 2
Kapuśniak z młodej kapusty 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *