Kapuśniak z kiszonej kapusty i suszonych grzybów

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Kapuśniak z kiszonej kapusty
Kapuśniak z kiszonej kapusty

Składniki dla 4 osób:
300 g dobrej kapusty kiszonej
kawałek wędzonego żeberka
kawałek surowego żeberka
2 cienkie kiełbaski, u nas marguez
mała marchewka
mała pietruszka
kawałek selera
5 cm pora
płaska łyżeczka „jarzynki”
6-7 grzybków suszonych
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżka majeranku
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
łyżeczka przecieru pomidorowego
1/4 łyżeczki sambal oelek (opcjonalne dosmaczenie)
3 liście laurowe
3 ziela angielskie

Przygotowanie:
Grzyby namocz na około 2-3 godziny. Do garnka wlej litr wody, dodaj wędzone i surowe żeberko, liście laurowe, ziele angielskie, „jarzynkę”, gotuj aż mięso zacznie odchodzić od kości. Marchewkę pokrój w talarki, pietruszkę i seler zetrzyj na dużych oczkach tarki. Wrzuć do wywaru mięsnego. Dodaj grzyby. Na patelni rozgrzej tłuszcz (u nas smalec gęsi) i wrzuć pokrojonego w krążki pora, gdy się zeszkli dorzuć pokrojone w talarki kiełbaski, podsmaż i przełóż do zupy. Kapustę drobno posiekaj (jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukaj wcześniej zimną wodą) i dodaj do garnka. Gotuj, aż kapusta będzie miękka. Na koniec dodaj, pieprz, kminek, majeranek, tymianek, przecier pomidorowy i pastę sambal oelek. Kapuśniak z kiszonej kapusty jest gotowy. Smacznego :).

Kapuśniak z kiszonej kapusty
Kapuśniak z kiszonej kapusty

 Kapuśniak wyszedł pyszny, tylko nie wiem jak to się stało, ale zbyt gęsty. Szklanka wody uratowała sytuację. Potem już tylko dosmaczyliśmy przecierem i sambal oelek. Przecier, albo trochę pomidorów z puszki podkreśla smak kapusty, więc zachęcam do dodania. Jeśli chodzi o sambal oelek, to już oczywiście kwestia smaku. Może wystarczy jak dodasz jeszcze troszkę mielonego pieprzu, albo już żadnej przyprawy jeśli wybierzesz wersję łagodną. Pamiętaj też koniecznie o skosztowaniu surowej kapusty, czasem trzeba przepłukać ją kilka razy, w przeciwnym razie zupa może być zbyt słona. Kiełbaski oczywiście też nie są konieczne, ale troszkę podkręciły smak zupy. Kapusta lepiej smakuje w różnorodnym mięsnym towarzystwie. Zachęcam do skorzystania z naszego przepisu :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *