Kapuśniak z kiełbasą wiejską

Kapuśniak z kiełbasą wiejską

Kapuśniak z kiełbasą wiejską

Składniki dla dwóch osób:

 300 kg kapusty włoskiej
średni ziemniak
mała marchewka
100 g kiełbasy wiejskiej
0,5 l bulionu drobiowego
pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku
spora szczypta kuminu
1/4 łyżeczki mielonego kminku
dojrzały pomidor
kilka dorodnych gałązek świeżego koperku
olej
sól i pieprz czarny do smaku

 Przygotowanie:
Marchew obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Kapustę obierz z wierzchnich liści i posiekaj.
Ziemniaka obierz, przekrój wzdłuż na pół i potnij w półplasterki.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej rzepakowy i wrzuć marchewkę. Przesmażaj 5 – 6 minut często mieszając.
Zalej bulionem.
Dodaj kapustę i ziemniaka.
Gotuj, aż warzywa zmiękną.
W międzyczasie obierz pomidora i pokrój go w małą kostkę.
Kiełbasę pokrój w plasterki.
Dodaj pomidora i kiełbasę do garnka.
Umyty koperek posiekaj (powinno być dwie trzy łyżki).
Dodaj paprykę wędzoną kminek i kumin.
Dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem.
Gotuj kilka minut.
Wyłącz ogień i dodaj koperek.
Przemieszaj zupę łyżką i rozlewaj do talerzy. Smacznego 🙂

Kapuśniak z kiełbasą wiejską

Szybki w przygotowaniu, a zarazem pyszny kapuśniak z kapusty włoskiej. Ponieważ, stanowił on dzisiaj danie główne, to dodałam do niego kiełbasę typu swojskiego, wiejskiego. Dodała zupie wraz z wędzoną papryką fajnego aromatu. Pomidor natomiast wzbogacił smak. Kapusta włoska jest delikatniejsza, aniżeli biała i dlatego sięgam po nią dość często. I już zastanawiam się co z niej zrobić, ponieważ zostało mi jej jeszcze troszkę. Tak już jest, gdy gotuje się tylko dla 2 osób. Może powinnam zawrzeć jakiś pakt z sąsiadami i podrzucać im co nieco. Z drugiej strony nie jestem pewna, czy odpowiadałaby im moja kuchnia, bo mało w niej tradycyjnych dań polskich. To dlatego, że świat się otworzył i żal nie poznawać chociażby częściowo jego smaków :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *